Пожарникари, спасители и полицаи: Писна ни!

Мисия Варна

26-07-2014, 14:51

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пожарникари, спасители и полицаи излизат на протест във Варна

Приключихме с пиенето на вода и пушенето на цигари, обявиха протестиращите

Пожарникари, спасители и полицаи излязоха днес на протест във Варна. Повод за това стана проектонаредба на вътрешното министерство, според която екипите на "Пожарна безопасност и защита на населението" се намаляват от четирима на двама души. В цяла Европа, в САЩ, в Канада екипите са от четири човека. Някой у нас обаче реши да рискува живота и здравето ни и това на гражданите и да ги намали на двама, обясниха от Синдикалната федерация на служителите на МВР, които организираха "Събранието на открито". 

Има нормативна наредба, според която при пожар в затворено помещение, пожарникарите трябва да са поне четирима. С намаляването на състава, един отзовал се екип, задължително ще трябва трябва да чака втори, преди да предприеме някакви действия. Сами разбирате до какво ще доведе това, посочи Красимир Костов - член на Управителния съвет на синдикалната федерация. 

Причина за това, протестът да бъде във Варна е и дисциплинарно наказание, наложено на пожарникар - член на синдикалната организация, след бедствието в "Аспарухово". След като служителите на реда обявили намерението си да протестират,  вчера изненадващо проектонаредбата е изчезнала от сайта на вътрешното министерство. Отменено е и наказанието на спасителя. 

"Въпреки това, днес все пак излизаме, защото ни писна да не бъдем чувани", категорични са протестиращите. Те изтъкнаха факта, че проектонаредбата е била написана и публикувана, въпреки становището на синдикалната организация и след уж постигната договореност за компромис, редуцирането на състава на екипите да е на не по-малко от поне трима души. Въпреки това обаче, вътрешното министерство все пак решило екипите да само от двама човека. "Е, тогава за какъв диалог говорим", попитаха риторично пожарникари, спасители и полицаи.  

От синдикалната организация са категорични, че времето на пиене на вода и пушене на цигари е отминало и е крайно време "нормотворците във МВР" чуят хората, които рискуват живота си. 

Протестът е първото от серия активни действия на Синдикалната федерация, целящи да се гарантират здравето, живота и правото на достоен труд на служителите в МВР и по-конкретно – служителите в "Пожарна безопасност и защита на населението".

С едноминутно мълчание и сведени глави протестиращите почетоха паметта и на загиналите си колеги при изпълнение на служебния дълг.