Ще внасяме газ от Ангола

Новините

26-07-2014, 07:37

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Пращаме търговски представители в САЩ, Катар и Куба

Ангола е една от страните, с които бихме могли да се договорим да внасяме втечнен газ. Това заяви Красин Димитров, зам.-министър на икономиката в оставка, на годишната среща на българските представители в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ). До неотдавна Ангола беше основен износител на втечнен газ за САЩ. В страната има изградени големи съоръжения за втечняване на природен газ и нагнетяването му в специални танкери. Втечненият газ може да идва до пристанище в Гърция, откъдето по междусистемната връзка да достига България.

Успяхме да отворим значителен брой дестинации за износ на българския бизнес, обяви още Красин Димитров. Сега работят 61 служители на СТИВ в 44 държави, за които отиват 90% от българския износ, отчете зам.-министърът. Предстои откриването на СТИВ в 20 други държави, добави той. Конкурси ще бъдат обявени за търговски представители в ОАЕ, Катар, Алжир, Тунис, Пакистан, Индонезия, САЩ, Кипър и Куба.

През първото тримесечие на годината имаше намален износ заради кризата в Украйна, отчете още зам.-министър Красин Димитров. Открили сме гореща телефонна линия за фирми, които не могат да възстановят средствата си от реализиран износ за Украйна, на която имаме отзиви на много фирми, обясни той. Мисля, че успяхме да спасим положението, като износът беше пренасочен към други държави, добави зам.-министърът.