България - енергийно най-бедна и несигурна в Европа

Животът

25-07-2014, 17:39

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Основните рискове за страната ни са зависимостта от един източник и един маршрут на доставка на нефт и природен газ

В доклада на института на Търговската камара на САЩ се предлага изтегляне на политическото ръководство на държавните дружествата в енергетика

Центърът за изследване на демокрацията отбелязва в доклад загубата на независимост в управлението в областта на енергетиката. Тя се улеснява от корупционни практики на всички равнища в сектора, лошо управление на държавните компании, както и нарушаване на всички правила на конкуренцията.

Тези фактори закрепостяват България като най-енергийно бедната и несигурна страна в ЕС, пише в доклада, разпространен днес по време на дискусия на тема "Енергийната (не)сигурност на България: завладяване на държавната енергийна политика и енергийна бедност".

Докладът представя резултатите за България от Международния индекс на рисковете пред енергийната сигурност на Института за енергията на 21-ви век към Търговската камара на САЩ. Индексът отразява състоянието на 75 държави, най-големи потребители на енергия. Според доклада за 2014 година България е най-уязвимата страна от гледна точка на енергийната сигурност сред всичките разглеждани държави.

Основните рискове за България са равнището на енергийна бедност, зависимостта от един източник и един маршрут на доставка на нефт и природен газ, както и високата енергийна интензивност на икономиката.

Негативното въздействие на тези традиционни рискове пред България се усилва от лошото управление и завладяването на енергетиката от частни местни и чуждестранни, включително държавни интереси, посочиха от Центъра за изследване на демокрацията.

Най-видимите примери за това са проекти като "Цанков камък", АЕЦ "Белене", газопроводът "Южен поток" и изграждането на АЕЦ "Козлодуй", пише в доклада.