24 962 с бърза пенсия заради реформата

Парите

25-07-2014, 07:33

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Всяка трета сума за старини е за инвалидност

24 962 са българите, навършили нужните години и стаж за пенсия, излезли в заслужена почивка през първото полугодие на 2014 г. Желаещите да спрат работа са се увеличили с 40,9% спрямо същия период на миналата година, показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ).

"Причината за ръста на новите пенсии е замразяването на възрастта и стажа през 2014 г.", обясниха от института. Тази година възрастта и осигурителният стаж за пенсия бяха замразени на условията от 2013 г. Впоследствие в края на миналата година стотици хора подали заявление за пенсиониране. Заради 4-месечното изчакване на решението за пенсия от НОИ отчитат ръст със 127% на  новите пенсионери за периода април-юни 2014 г. в сравнение със същите месеци на миналата година. Общият брой на излезлите в заслужена почивка от началото на годината  е 43 770. 15 408 от тях са прекъснали преждевременно работа заради заболяване. Това означава, че всяка трета отпусната сега пенсия е инвалидна. Въпреки това от НОИ отчитат, че делът им спрямо останалите пенсии намалява.

Данните показват още, че има ръст с 28,7 на сто и на полицаите и военните, пожелали да излязат в заслужена почивка. За първото полугодие работа са спрели 1409 служители на МВР, МО и ДАНС.

Преди месец от Европейската комисия за пореден път препоръчаха на България да предприеме мерки за ограничаване на ранното пенсиониране. "Имаме готов модел за решаване на проблема с ранното пенсиониране на категорийните работници, но не ни стигна времето да го приемем", заяви социалният министър Хасан Адемов в пленарната зала вчера. По думите му професионалните пенсионни фондове трябва да изплащат пенсиите на работниците от първа и втора категория труд, което щяло да намали натиска върху държавното обществено осигуряване. Механизмът за увеличение на възрастта за пенсия спрямо продължителността на живота също бил готов, но кабинетът нямал време да го приеме, уточни още Адемов. Това означава, че ако следващото правителство не започне нова пенсионна реформа, годините и стаж за излизане в заслужена почивка ще се нарастват с по 4 месеца на година.