След ваканция ни наляга депресия

Животът

25-07-2014, 06:53

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

До неприятното състояние се стига след повишени нива на щастие

Връщате се от прекрасна слънчева ваканция, заредени с енергия и преживели невероятни емоции. На другия ден обаче сте на работа, а стъпите ли в офиса нямате сили, още по-малко желание да се захванете със задълженията си. Специалистите наричат това състояние следваканционна депресия. "Уязвими за нея са емоционални и хистерични хора, които имат повишени нива на емоция и на очаквания", заяви пред "Труд" доц. Михаил Околийски, експерт в сектор "Психично здраве" на Националния център по обществено здраве и анализи. В рисковата група попадат също индивидите, които преживяват неудачи и неуспехи в живота си.Затова, щом се върнат към всекидневието или работата си, които не харесват, ситуацията при тях става още по-драматична.

"Хората с големи очаквания, които вярват, че за кратко време ще преживеят нещо невероятно, са застрашени от следваканционната депресия, тъй като с единия крак "остават" при емоции на морето и пясъка, а с другия - в реалността. Само че разминаването води до постоянна тъга", обясни специалистът от националния център по обществено здраве. До неприятното състояние се стига след повишени нива на щастие (те се наблюдават по време на почивката), които увеличават количеството на хормоните прогестерон и естроген при жените, а на тестостерон при мъжете.

"След като човек се върне от хубаво интензивно прекарване, се наблюдава внезапен спад на хормоните, които допреди ден или два са го държали в много добро настроение. Негативно влияние оказва и всекидневието, изпълнено с обичайната работа, задължения и отговорности", посочи доц. Околийски. Той разказа, че съществуват и други подобни състояния, отключвани от различни събития, като например раждането. "Докато жените са бременни, те имат повишено производство на хормони а след като родят, те се понижават и често много майки изпадат в т.нар. постнатална депресия", посочи експертът.

Колко държи следваканционната депресия?

Строго индивидуално е, тъй като има различни психологически типове хора. При тези, които са по-емоционални и се вживяват повече в случващото се, депресията продължава по-дълго. Начинът, по който състоянието може да се преодолее, е да поставят граници между времето за работа и за почивка. "А ние, българите, не сме научени, че всяко нещо има начало и край. Т.е. сякаш не искаме да осъзнаем, че след време пак ще излезем в почивка, а различните периоди на живота не трябва да се приемат толкова драматично и свръхемоционално", каза доц. Околийски (какво още съветва експертът за справяне с проблема - виж по-долу).

Специалистът припомни, че германците например живеят твърде ексцесивно по време на ваканцията си - всички сме ги виждали как се отдават на запои и наслади от всичко по много. Но след като се върна у дома, сякаш с магическо копче още на следващия ден "превключват" и на работното си място отново са най-ефективната нация. Това се дължи на вътрешната дисциплина, че след един по-лесен период следва по-труден или обратното.

"Подобен начин на мислене е много полезен, защото той защитава от депресивните състояния", отсече доц. Околийски. Той съветва още след отпуската да се върнем на работа не веднага, а да има поне един или два свободни дни за "пренастройване". А най-важното е да приемаме отминалата ваканция като период, през който сме получили много енергия, за да се справим с всички чакащи ни занапред задачи.

Помага планиране на следваща почивка

Изготвянето на план за следващата почивка, четене на хубава книга или риболов помагат в преодоляването на следваканционната депресия. Срещите с приятели водят до същия резултат, тъй като общуването с желаните хора често е като психотерапия. "Разговорите с тях действат изключително позитивно на психичното здраве", категорични са експерти.

За да се "вземете в ръце", заложете също на спорт, дори само на каране на колело до работата и обратно, с което всеки ден ще си осигурявате различни преживявания. Просто защото не знаете какво ви очаква по пътя за дома. Шопинг или изваждане на снимки от плажа също ще ви помогнат.

Има и храни, които действат добре за психичното равновесие. Това са зеленчуците като целина, салатите, приготвени с тях, рибата и ядките. Те съдържат много аминокиселини, които допринасят за хубаво настроение.
Не е добре обаче да се прекалява с шоколада. Т.е. консумирайте такива храни, с които няма да затлъстеете. А ако имате и позитивното мислене всеки ден, това е все едно да вземате от буркан с мед по една лъжичка, за да преживеете сивотата до следващата почивка.