Върховният съд се съгласи с КЗК за конкурса на Спортна зала

Магистратите връщат решението, за да бъдат добавени в него и санкции за Варчев

Върховният административен съд отхърли жалбата на "Ателие Серафимов - Архитекти" ООД срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията. През април КЗК обяви избора на проектант за реконструкцията на зала "Конгресна" за незаконосъобразен и върна процедурата за ново разглеждане на офертите. 

До такова обаче не се стигна, защото пт ДКС ЕАД спечелиха във ВАС дело за предварително произодство и подписаха договор с проектанта преди решението на съда по същество.

Според върховните магистрати КЗК е спазила всички закони и процедури, отменяйки решението. Те обаче искат Комисията отново да преразгледа документите от конкурса и да наложи ново определение, в което заради нарушенията при избора на фирма-проектант да бъдат наложени и санкции на възложителя - шефа на Двореца Симеон Варчев.

Новото и окончателно решение на съда е от 10 юли 2014 г., но от Двореца на културата и спорта ЕАД не са намерили за нужно да информират за това принципала си - Общинския съвет, който в понеделник гласува споразумение между Общината и дружеството за ремонт на зала "Конгресна", показа проверка на varnautre.bg.

За резултата от делото днес информира кметът Иван Портних. "На 10 юли Върховният административен съд потвърждава, че проведената от управата на Спортна зала процедура е незаконосъобразна – изборът на проектант е незаконосъобразен, и на практика възлага на КЗК да наложи глоба на управата на спортна зала за това решение. На практика към момента има идеен проект, а не технически, с което следващата обявена от ръководството на Спортна зала обществена поръчка за избор на изпълнител беше нереална и като срокове, и в действителност по същина. Именно затова намерихме юридическата форма, в която да бъде възложено на изпълнител, който е избран с обществена поръчка преди три години да осъществява подобни дейности на територията район “Приморски”, където е Спортна зала”, заяви пред радио Фокус кметът.

"По темата имаше много спекулативни внушения за нередности и непрозрачност. Направих най-прозрачния акт - внесох предложение до Общинския съвет, който всъщност е принципал на търговското дружество, което стопанисва спортна зала, да бъдат взети мерки и да бъде използвана законова форма, която имаме, за възлагане на ремонта. Процедурите, с които управата на спортна зала беше започнала във времето, очевидно водеха първо до невъзможност към датата на инспекцията на Европейската федерация в средата на ноември ние да сме покрили критериите или с други думи Варна нямаше да може бъде домакин на Европейското първенство по волейбол. И второ – с реална заплаха средствата да не могат да бъдат усвоени през тази година и директно да бъдат загубени, защото средствата са по Министерско постановление и, ако не бъдат усвоени в рамките на бюджетната година, ние трябва да ги върнем", обясни Иван Портних.

На практика проблемът с ремонта на Спортна зала остава и в момента тъй като избраният архитект все още не е представил готов проект и поради пътуване в чужбина ще може да стори това не по-рано от 20 август, научи varnautre.bg.

“Волейболът във Варна е изключително обичан спорт. Знаем добре, че залата е винаги пълна и би било грехота да не направим необходимото Варна да има обновена Спортна зала и да бъде домакин на това голямо събитие. Най-вероятно през следващата година Варна ще е домакин и на Европейското първенство по гимнастика, един също изключително значим форум. Радвам се, че в крайна сметка предложението ми бе гласувано от Общинския съвет. Това ни дава реален шанс да не загубим парите и да бъдем домакин на Европейското първенство по волейбол”, допълни кметът на Варна Иван Портних.