Пожарникари, спасители и полицаи излизат на протест във Варна

Мисия Варна

24-07-2014, 15:48

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Огнеборците призовават гражданите да се присъединят към тях

Пожарникари, спасители и полицаи излизат на протест във Варна на 26 юли. Събранието на открито, както са го нарекли ще се проведе пред Катедралния храм  "Свето успение Богородично", с начален час 11:00. 

Причината за протеста е намерението на вътрешното министерство да регламентира минимален състав от едва двама служители на екипите, осъществяващи пожарогасителната и спасителната дейност

Министерството предприема този ход, въпреки аргументите на Синдикалната федерация на служителите на МВР, в противоречие с широко разпространената европейска и световна практика и в разрез с взетото, само преди дни компромисно рещение от Съвета за социално партньорство в МВР.

"Това в редица случаи не само би попречило на пожарникарите и спасителите да изпълнят задълженията си, но би изложило на неоправдан риск здравето и живота им, както и здравето и живота на гражданите", обявиха от СФСМВР в своя декларация. 

По време на бедственото положение във Варна е било наложено нелепо дисциплинарно наказание на пожарникар, член на СФСМВР. По правната страна на проблема организацията очаква да се произнесе Варненският административен съд. "От морална гледна точка това наказание е гавра с труда и достойнството на пожарникарите и спасителите. Поради това СФСМВР започва протестни действия във Варна", уточниха от синдикалната организация.

"Информираме българските политици и гражданското общество, че няма да спрем дотук. СФСМВР е организация, която в своите действия винаги е защитавала правата на служителите и е полагала усилия да уважава управленските решения в МВР, с цел запазване на социалния мир в България и постигане на консенсус по общественозначими теми и проблеми. В момента са застрашени не само социалният мир и животът на служители в ГДПБЗН, но се създава и сериозен риск за здравето и безопасността на гражданите на Република България.

За съжаление толерантността и диалогичността ни очевидно не дават резултати. Затова излизаме на улицата и смятаме да останем там колкото е нужно. Ще задаваме въпроси и ще очакваме отговори. Няма да приемаме голи оправдания и празни обещания. Ще искаме оставки.
Време е да изхвърлим боклука", предупреждават от Федерацията.

Този протест е първото от серия активни действия на СФСМВР, целящи да се гарантират здравето, живота и правото на достоен труд на служителите в МВР и по-конкретно – служителите в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

С декларацията синдикалната организация обяви и че дирекцията е абсолютен рекордьор в МВР по изплатени суми за загубени съдебни дела. За малко повече от три години под формата на присъдени на нейни служители обезщетения за неизплатен нощен и извънреден труд и отменени по съдебен ред дисциплинарни наказания от нея са изплатени 524 997 лв.

"Дирекция, която реализира неясни цели с риск цената да е човешки живот. В която думи като "прозрачност", "социален диалог" и "грижа за служителите" са празни термини без реално съдържание. Управлявана с опасно милитаристичен стил и в духа на феодалните порядки от хора, които в продължение на години злоупотребяват с пожарникарите и спасителите, които налагат дисциплинарни наказания на своите служители защото не са изпълнили "разпореждане" на журналист. Хора, които е крайно време да напуснат системата. Те не само нямат място в нея – те са опасни за здравето и живота на гражданите.

Така, уважаеми съграждани, изглежда структурата на МВР, която трябва да Ви пази от пожари, производствени аварии и природни бедствия. Ако искате нещо по-добро, нещо наистина работещо – елате с нас. Ние излизаме на улицата не само заради сигурността, честта и достойнството на нашите колеги, а заради Вас и Вашата сигурност.
За да можем достойно да се трудим в полза на обществото. За прозрачност и участие на гражданското общество при вземането на решения в МВР", посочва още синдиката в своята декларация.