Франция поиска сводник от "Аспарухово"

Крими

24-07-2014, 15:32

Снимка:

ВОС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

15 проститутки, предимно от Варна "работили" в района на френската ривиера

Франция поиска ареста и екстрадирането на нашенец, осъден задочно за сводничество.На основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Окръжния съд в Марсилия, днес Варненският окръжен съд задържа първоначално под стража Стоян Али от квартал "Аспарухово". 32-годишният мъж е издирван от френските власти, заради 5-годишна задочна присъда за утежнена форма на сводничество, организирано в престъпна група и с множество жертви.

През юни 2012 година съдът в Марсилия е признал вината на Стоян за престъпления, извършени от него и много други наши сънародници през периода от януари 2006 до април 2010 година в град Ница.

Френските власти са започнали да разследват престъпната сводническа мрежа още през 2008 година, след като разкрили 15 български проститутки, които "работили" в района на френската ривиера. Младите жени били предимно от Варна. Властите там установили, че повече от 300 000 евро са изпратени от Ница към България и Германия на получатели, свързани със сводническата мрежа. Разследването изяснило и ролята на нашенеца в контролирането на проституиращите жени. Местните власти многократно са засичали преминаването му през граница в компанията на други сводници и на жени, принуждавани към проституция.

Днес ВОС прецени, че всички атрибути на ЕЗА отговарят на изискванията на ЗЕЕЗА. Престъпленията, за които Стоян Али е осъден във Франция са тежки и се наказват със затвор както там, така и в България. Френските власти гарантират, че Стоян има право на нов справедлив наказателен процес в Марсилия с негово участие. Българският съд не коментира днес въпросите, свързани с предаването му на властите във Франция, а само основанията за задържането му под стража. ЕЗА ще бъде разгледана по същество от друг състав на ВОС през следващите 7 дни.

Днешното определение за задържане под стража на Стоян Али, издирван заради постановена присъда от френските власти, подлежи на обжалване пред Апелативен съд Варна на 29 юли 2014 година от 10:00 часа.