Провериха мострения участък на пешеходната

Мисия Варна

24-07-2014, 10:51

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проверка на мострата по гезмето

Работната група се натъкна на проблем малко по-надолу от мострения участък, където строителна фирма е започнала ремонт

Работна група от ръководителите на проекта за естетизация на пешеходната алея в центъра, архитектите, строителния надзор и представители на общината проверяват в момента мострата, на базата на която трябва да бъде пренареден целия участък по бул. "Княз Борис". По реконструкция, извършвана от фирма "Зебра" бяха открити огромно количество дефекти. Архитекти и инженери днес проверяват сантиметър по сантиметър равността на плочките. Четириметровата лата (желязна греда) показва дали подредените павета са поставени правилно. Допустимата по проекта разлика между височините им е до 5 мм.

При установено разместване на латата, неравното място веднага се трамбова отново и нивото пак се проверява. След отстраняване на дефектите мостреният участък трябва да бъде приет от същата работна група, а след това и от Обществения съвет по естетизация на градската среда. Едва тогава на изпълнителите ще бъде разрешено да започнат пренареждане на останала част от центъра.

В пренаредения участък, който обхваща зоната от бившия снекбар до края на стълбите, водещи към площад "Мусала", няма видими поражения от проливните дъждове. Продължава поставянето на решетките около дърветата, пейките и монтажа на новите лампи. До няколко дни ще бъдат сложени и дървени колове, които ще придържат новите дървета. В момента те се лакират.

Очаква се и доставката на поръчаните по проекта кошчета за боклук. Малката дупка с части от крепостната стена на древния Одесос ще бъде обезопасена с нова ограда, която ще повтаря орнаментите на решетките около дърветата - чайки , вълни и надписи Варна.

 

Работната група се натъкна на проблем малко по-надолу от мострения участък, където строителна фирма е започнала ремонт на фасадата на хотел "Мусала". Скелето е поставено директно върху новите плочки, без те да бъдат покрити и опасността да бъдат заливани с мазилка е съвсем реална. В същото време строителните работи ще пречат на бъдещето пренареждане на паветата там. Оказа се, че общината не е била информирана за започнатия ремонт.

Изпълнителят на ремонта обясни пред Varnautre.bg, се е наложило той  да се извърши по спешност, заради опасността големи парчета от гипсовите орнаменти по фасадата да паднат върху пешеходната зона. Реконструкцията на фасадата се правела по предписание на дирекцията по паметниците на културата и според изпълнителя е съгласувана с главния архитект на общината.