"Шепа радост" от Антон Антонов представя галерия "Арт Маркони"

Варна Лайф

23-07-2014, 17:44

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

24 юли - 13 август: изложба живопис на Антон Антонов

В четвъртък вечер галерията на ул."Охрид" 22 представя на варненци платната на художника Антон Антонов, събрани в колекцията "Шепа радост". Антон Антонов има самостоятелни изложби в Полша, Португалия, Италия, Словакия, САЩ, в дом "Витгенщайн" във Виена – Австрия, в Париж. Негови творби са притежание на колекции в Япония, Чехия, Германия, Италия, Гърция, Франция, Белгия, Португалия, Испания, Холандия, Швейцария, Англия, Китай, Турция, Южна Африка, САЩ и др. Живее и работи в Дряново.

Ето как самият той описва емоцията, движила ръката му, създавайки картините, които ще видим в утрешната изложба:

Когато преди години съдбата отново пресече нашите пътеки, на художника и на галериста, започна едно взаимно приключение. И понеже то си има традиционни време и място – всеки юли, нагласите за него начеват развитие като семенце под снега, в Балкана, в Дряново, някъде далече от морето. Това, което добива образ на платното би могло да е монолог с другите или диалог със себе си, но не това е от значение. Както не е съществено дали косата на момичето е червена или зелена. С други думи, значимо остава единствено това, което очите възприемат, но не разпознават. Това, което е наслада за една друга наша природа.

Бих го изразил и така:
Отишъл един човек на пазара. Дълго ходил и все не виждал това, което търсел. Накрая съзрял една празна сергия, с невзрачен и вехт продавач и попитал:
- Да ти е останала шепа радост за продан?
А човекът отсреща отвърнал:
- Погали ме.

"Тази живопис винаги си остава подвластна на цвета, колкото и да е поднесен нюансирано като единна тоналност, даже когато е съставена от драстично контрастни стойности между топло и студено", казва изкуствоведът М. Киров. "Тази живопис е поела в себе си всичко ценно, което ни донесе импресионизма като живописна система, основана върху взаимния контраст на цветовете от спектъра, за да го допълни с оная емоционална стихия на чувството, която идва от добре възприетите уроци на експресионизма."

Антон Антонов е роден на 28 юни 1962 г. в София. Детството му преминава в Дряново, където завършва средното си образование в местната гимназия "Максим Райкович". Завършва "Живопис" във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" във Велико Търново. Първата му самостоятелна изложба е през 1989 г. в Сливен.