Търсят се бъдещи реставратори, оптици и озеленители

Животът

23-07-2014, 15:31

Снимка:

ВарнаУтре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

111 свободни места има в гимназиите след трето класиране

Свободните места след третото класиране в гимназиите във Варна обявиха от Регионалния инспекторат по образование. Те са 111, предимно в техникумите. Над 290 бяха незапълнените места с прием след 7-ми клас преди третото класиране, но 180 от тях вече са заети. Сега най-много са свободните бройки в специалността "Експлоатация на пристанищата и флота" в Морската гимназия - 15. Още по 1-2-ма осмокласници могат да бъдат приети в другите паралелки на ВМГ "Св. Н. Чудотворец". 

По 11 свободни места има за "Парково строителство и озеленяване" в ПГГСД "Н. Хайтов" и "Кинотехника, аудио и видеосистеми" в ПГ по електротехника. Половин клас (12 ученици) не достига в паралелката "Архитектурна реставрация" в Строителния техникум въпреки видимата нужда от такива специалисти във Варна.

Непопълнени са останали и други интересни професионални паралелки: "Лазерна и оптична техника" (9 места), "Компютърна техника и технологии" (1), "Медицинска техника" (7), "Оптични комуникационни системи" (3), "Недвижими имоти" (5), "Геодезия" (6).

Единствената паралелка без професионално обучение, в която има свободно място, е тази с руски език в СОУ "Гео Милев".