Колко зелника може да изяде един циганин

Или колко точно са виновни вечните заподозрени от махалите

Масов мор налегна ромската част от народонаселението. Природата даде старт, а хората поеха инерцията и тръгнаха да довършват започнатото (макар съвпадението във времето да е само съвпадение, не конспирация). Събарят се къщи, цигани реват и се тръшкат, останалата част от населението потрива злорадо ръце и се гъбарка във Фейсбук: "Циганите на Сатурн!".

Това обаче не е приказка, където лошият си е лош, а добрият юнак винаги реже главата на ламята... Добре - ще съборим копторите, ще изгоним незаконно настанилите се цигани и те ще се изпарят? Съмнявам се - времето на Хитлер, когато излишните се изпаряваха – най-вече в буквалния смисъл на думата, е отминало отдавна. Какво ще се случи с останалите без дом хора? Това не е риторичен въпрос, изпълнен с безплодно съчувствие.

Наистина ли обаче циганите са толкова виновни, колкото ги изкарваме всички? Общоприетите доводи, че не си плащат сметките, че строят незаконно, че са изсекли гората, че били развъдник на проститутки и наркодилъри са меко казано несериозни. На всичко това българинът отговаря обикновено така: "Защо на тях им се позволява, а на мен не?", "Защо те не си плащат с години сметките за ток, а аз, като не си платя един месец - идват и го спират". И излиза, че българинът се възмущава, не защото така не бива, а защото просто и той не може така безнаказано да нарушава правилата. Излиза, че ние се различаваме от циганите само по това, че тях не ги закачат. Един интелигентен човек спазва закона не заради страха от наказание, а защото знае, че това не е правилно.

Несериозно, инфантилно и смешно е да се обвиняват циганите за всяка простотия в държавата. Дори хипотетично тях да ги нямаше - много се съмнявам, че тук щеше да е рай, че нямаше да има битова престъпност, че нямаше да се краде и т.н. И да се върнем на приказката за зелника. Кой е виновен - който го дава или който го яде? Ако на всички нас ни позволяваха да ползваме ток на аванта, без да плащаме - колко ли човека щяха да се наредят на опашка пред Енергото да си платят сметката?

Държавната политика - там трябва да се търси причината, а не да се обвинява следствието. Проблемът с гетата не е от днес или вчера, а си е още от соца. Още тогава Партията, за да не притеснява излишно българската част от населението, оформи тези гета, където капсулира циганите. И сега много хора си спомнят с носталгия как преди не можело да видиш циганин в центъра. Ами да - не е от най-приятните гледки, макар че има и доста други, не по-малко кофти изгледи и без циганите. Обаче акцентът е точно в капсулирането. В циганските махали няма закони, няма правила, няма мислене, различно от техните собствени. Как да се интегрират и в кое общество. Родиш ли се циганин, си обречен в 99% от случаите, защото средата определя и битието ти. Умишленото държане на циганите в това им състояние не е от днес и продължава да е държавна политика. Всички знаем защо - заради гласовете им по време на избори. Защото много по-лесно се манипулира и залъгва неграмотен човек, особено, когато някой друг плаща сметка. А най-лошото е, че в крайна сметка от тях се възползват българи. Които никой не наказва, не гони, не хули и не праща "за сапун".