Ултразвукови устройства по даляните пазят и делфините, и рибата

За първи път в Черно море ще бъдат поставени ултразвукови устройства, които да предпазят делфините от оплитането им в рибарски мрежи

За първи път в Черно море ще бъдат поставени ултразвукови устройства, които да предпазят делфините от оплитането им в рибарски мрежи. Проектът за опазването на този вид бозайници се изпълнява от Сдружение за дивата природа "Балкани". Той е с продължителност 7 месеца и е на стойност 15 000 лева. Ултразвукови устройства ще бъдат поставени край Каварна, Калиакра и Балчик, тъй като на тези места конфликтът между делфини и рибари е най-сериозен, каза Зорница Захариева от сдружението, цитирана от БНР.
"Нашата идея е да въведем експериментално едни акустични репелентни устройства, които се ползват широко в света, с цел да ограничим достъпа на делфините до рибарските съоръжения, за да не вредят те на рибарите и в следващия момент да запазим делфините, тъй като едно заплитане в рибарско съоръжение може да доведе до смъртта им. С колегите сме предвидили 4-месечен мониторинг на процеса. Ще мониторираме във всеки един момент какво се случва, те действат ли, наистина ли държат животните далече от съоръженията. По някакъв начин притеснява ли това делфините, въпреки че устройствата са абсолютно безвредни за тях", обясни Зорница Захариева.