Паркът на "Аспарухово" още пази следите от бедствието

ФОТОРЕПОРТАЖ: Какво се случва с морската градина в квартала месец след наводнението

Месец след наводнението, "Аспарухово" все още се възстановява. Чистят се улици, гради се погубената инфраструктура, обезопасяват се зони. Щетите вече са отстранени на 90%, но едно емблематично място за квартала още пази следите от бедствието. Калта и тинята трайно са се настанили там и много време ще трябва, за да придобие любимото място за разходки стария си облик. 

Паркът на "Аспарухово" е едно от местата, които пострадаха най-много, но дали заради липсата на сгради в него, или заради възстановяването на по-приоритетната инфраструктура, той остана встрани от вниманието на всички. А всъщност следите от наводнението в парка са видими на всяка крачка. Засъхнала тиня има по всички тревни площи. Основните алеи са почистени от калта, но все още има непроходими места, особено в частта зад комплекс "Детски свят". Багери продължават работа по вътрешните алеи на парка, като се заравнява и насипва пръст.

Стадионът, който по време на наводнието се превърна в огромно езеро, е започнал да изсъхва. Тук-там все още се виждат тинести и заблатени участъци. Багерите са изгребали горния слой наноси на огромни купчини. От изградените волейболно, баскетболно и футболно игрища на спортната площадка до стадиона, незасегнати са останали само първите две. Футболното, което е с изкуствена настилка е неизползваемо. Засъхналата кал е в пъти повече от изкуствената трева.

Плажът на "Аспарухово" пък е в обичайното си състояние. Дори в работните дни е пълен и трудно се намират места за паркиране по крайбрежната алея, особено на сянка. На него по нищо не личи, че е минала толкова вода преди месец. Идилията е нарушена само от шума, покрай строящата се рейдова кула до комплекс "Фанагория". Развлекателният комплекс, останал незасегнат от наводнението, работи на пълни обороти и не спира да приема туристи.