Тримата мускетари обикалят света с яхта "България"

Варненецът Павел Дойчев и приятелите му Гаврил Гюров-Гицата и Дачо Дачев искат да популяризират българската култура и история по света

Трима българи, нарекли се "Тримата мускетари", се подготвят да прекосят глобуса по море.

Павел Дойчев, Гаврил Гюров-Гицата и Дачо Дачев са планирали старта за 15 септември тази година. Кръстили са своята мисия "България около света" и основната им цел и идея са да популяризират родината на всяко пристанище, на което стъпят и на всеки човек, когото срещнат.

"България няма утвърдени традиции в такъв вид плавания. След легендарния кап. Георги Георгиев има няколко българи осъществили преплавания на Земята, всяко от които е оригинално по своя замисъл и изпълнение. Въпреки трудностите, всички са завършили успешно, като са донесли много радост и гордост за България", споделят Тримата мускетари, които са си поставили за цел да развиват и българското крейсерско ветроходство.

Околосветското плаване ще се извърши с яхта с дължина 12-15 метра и тричленен екипаж. Яхтата ще бъде екипирана с апаратура, с която ще се осъществява непрекъсната спътникова видео връзка с кореспондент в България. По този начин чрез националните електронните медии зрителите ще следят непрекъснато развоя на плаването. 

Името на яхтата, естествено, е "България" и всеки един българин може да стане неин кръстник. 

"Искаме да направим така, че всички да станат участници в нашето пътешествие, да видят това което ще видим ние, и да преживеят това което на нас ни се случва. За нас ще е голяма чест и сбъдната мечта да станем очите и ушите, да носим най доброто от българската душевност по света, да имаме кауза, която да обединява...", пишат в сайта на мисията ветроходците и дават възможност на всеки да стане съпричастен към общата кауза - чрез дарение, тъй като за реализацията на тази мисия са необходими сериозни материални средства.

Ето и сметката на Фондация "България Около Света":

До: УниКредит Булбанк АД - Фондация “България Около Света”
IBAN:BG20 UNCR 7000 1521 4733 25
BIC:UNICRBGSF

Пътуването на тримата българи ще започне на 15-и септември тази година от Царево и ще е с продължителност 1-2 години. Освен по екипирането на яхтата, мускетарите-ветроходци работят усилено по оборудването си със специални мултимедийни материали, които ще рекламират България - култура, фолклор, археология и история.

Повече за мисията "България около света" тук »

Кои са Тримата мускетари

Дачо е на 72 години. Прекосявал е три пъти Атлантика, единия в регатата за самотници "Европа 1 " (бивша ОСТАР), има награда за най-добро ветроходно постижение "Кор Кароли" през 1996 г. Тогава свали и 40 килограма за месец, пише "Монитор". После я спечели и през 2007 г. Бургазлия, бивш състезател на олимпийския клас "Звезда". Инженер химик по професия, произвеждал е сърфове и телефонни кабини, бил е директор на пристанище Царево. И сега живее в морското градче със съпругата си Вера, където всички ги познават. Няма как – той ще е капитанът.

Идеологът е обаче варненецът Павел Дойчев (68 г.). Каскадьор, каратист, плувец, сценарист, режисьор, професионален крупие и мениджър на казина със солиден стаж в Лас Вегас. За своя най-голяма авантюра определя втория си брак с актрисата Ваня Цветкова, с която се разделят преди няколко години. И точно когато е трябвало да поеме най-голямото казино на Балканите в Будва (Черна гора), се заселва в странджанското село Фазаново, където променя изцяло живота си. Тази година там е 7-ото издание на филм и арт фестивала "Фазаново", чийто организатор е заедно с актьора Юри Ангелов. "Можем да имаме толкова приятели по света, ако знаят кои сме и какво имаме, твърди Павката. - Някак трябва да обединим и енергията, и емоциите на хората, които могат да ни опознаят. Според мен всеки трябва да направи една крачка, за да може нещо да се промени. Ако не успеем с яхта, с една бъчва ще го обиколим този свят, но ще го направим."

Гаврил Гюров – Гицата (70 г.) е свързващото звено между морския опит на Дачо и ентусиазма на Павката. Той също е каскадьор, прочут с много екстремни изпълнения, но и водолаз, подводен оператор. Бил е и моряк от каботажното корабоплаване. Съекипниците му не крият, че ще разчитат на водолазните му умения, ако някой трябва да оправя лодката отдолу, както и на това, че като най-лек и дребен ще се катери по мачтата. Съпругата му е художник, двамата живеят в ловешкото село Кърпачево.