Съдилищата спират работа, нямат пари за ток, вода, вещи лица и заседатели

Новините

22-07-2014, 15:00

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

След Съюза на съдиите и български адвокати по правата на човека се оттеглят от Гражданския съвет към ВСС

85 от съдилищата в страната могат да спрат работа, тъй като нямат пари, за да покрият сметките за ток и вода, не могат да плащат на вещи лица и съдебни заседатели. Това съобщи Соня Найденова от Висшия съдебен съвет. Очаква се до края на седмицата броят им да нарасне. Правителството мълчи по исканите от ВСС още 19 млн.лв., за обезпечаване на процеса на правораздаване до края на годината.

Още при подготвянето на тазгодишния бюджет е било ясно, че парите на съдебната власт ще са наполовина по-малко, каза Нейкова. Системата отчита неизпълнение на заложените приходи от дейност на съдебните органи със 7,417 млн. лв. към 31 май 2014 г., а приходите от съдебни такси за същия период пък са с 5,048 млн. лв. по-малко от планираното, допълни тя. Анализите на инспектората на ВСС сочат увеличаване на броя на самоотводите, за които административните ръководители на съдилищата представят информация във ВСС на всеки три месеца .

Ползваната вече 14 години система за гласуване на ВСС не е свързана с компютър и представлява по-скоро машинно гласуване. На въпрос как се гарантира тайната на вота и относно отказа на ВСС да промени правилата при избор на председател на ВКС, ВАС и главен прокурор, да се премине от електронно гласуване към гласуване чрез хартиена бюлетина, Найденова заяви: "Тайната на вота гарантира кой персонално за кой кандидат е гласувал". "Възраженията по отношение на нея възникнаха едва преди избора за главен прокурор. Не мисля, че последователността на гласуване опорочава тайната на вота. Към края на септември ще бъдат гласувани всички", каза Соня Найденова.

Български адвокати по правата на човека се оттеглят от Гражданския съвет към ВСС , както това направиха миналия петък и от Съюза на съдиите. Мотивите им засягат факта, че не са приети правила за избор на главен прокурор, председател на ВКС и ВАС.

Номинациите за председател на ВКС ще бъдат на 30 и 31 юли, а председателят на ВКС възнамеряваме заедно с други четирима членове на ВСС да издигне предложение за зам.-председател на ВКС – Павлина Панова, като кандидат, стана ясно още на брифинга.