Над 2.5 млн. гърци са с просрочени дългове

Парите

22-07-2014, 06:50

Снимка:

"Сега"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Задълженията, които не се погасяват навреме, възлизат на 67.25 млрд. евро

Над два милиона и половина гърци са с просрочени дългове, като общата сума на непогасяваните навреме задължения възлизат на 67.25 млрд. евро, съобщават местните медии. Според в. "Етнос" неплатените дългове към държавата растат ежемесечно, при това с изключително бързи темпове. Непрекъснатото увеличаване на данъците, драстичните съкращения на заплати и пенсии, безработицата и закриването на фирми в последните четири години са довели милиони домакинства и предприятия до икономическа безизходица. Това са и причините те да не могат да си плащат навреме задълженията, както и да търсят начини да погасяват дълговете си на месечни вноски, коментира изданието.

Вестник "Имерисия" изчислява, че в началото на 2010 г. просрочените дългове са нараснали с 33.75 млрд. евро. Изданието отбелязва, че сериозното им увеличаване в разгара на кризата "задушава" реалната икономика и пречи сериозно на усилията за растеж. Много гърци живеят в страх, че могат да им бъдат запорирани имотите, а всеки работен ден в банките постъпвали по 4000 изпълнителни листа за запор върху недвижима собственост. До края на годината трябва да бъдат платени дългове в размер на 11 милиарда евро. Уреждането на проблема с просрочените дългове е сред условията, които международните кредитори поставят на Атина, за да продължи отпускането на траншове от спасителните финансови пакети.

Проблеми изпитват не само гръцките граждани, но и две трети от предприятията в страната, тъй като не са в състояние да обслужват заемите си, алармира списание "Епикера". Тревожната статистика била представена на дискусия по въпросите за растящите проблемни заеми на компаниите, организирана от Централната банка на Гърция.
ДОХОДИ

Доходите на трима от всеки четирима наемни работници в Гърция са намалели през последната година. Това сочат резултатите от изследване на Центъра за икономическо и социално развитие към Института по труда на Главната конфедерация на гръцките работници, цитирано от електронното издание GRReporter. Орязването на приходите е по-значително при наемните работници на възраст от 45 до 54 г. и при тези, чиито доходи варират от 1501 до 2000 евро. В 82% от случаите намаляването на доходите се дължи на орязване на заплатата.