10 години затвор за банкери, които крият данни от БНБ

Парите

21-07-2014, 05:59

Снимка:

"24 часа"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Тази седмица Стоилов и колегите му от БСП ще опитат да вкарат предложението си за банкерите в програмата на НС

Наказателният кодекс да предвижда затвор от 5 до 10 г. и глоба от 10 000 до 30 000 лв. за банкери, които не предоставят информация за дейността и състоянието на финансовата институция.

Тази поправка в НК предлагат Янаки Стоилов и останалите четирима депутати на Коалиция за България в правната комисия на парламента. Текстът, с който "24 часа" разполага, е внесен в деловодството на Народното събрание късно в петък.

Поправката е залегнала в две нови алинеи на чл. 252 а от глава VI, раздел IV "Престъпления против паричната и кредитна система" на НК. "Наказанието касае всички длъжностни лица на БНБ и на търговските банки, които укриват или изопачават информация, която са длъжни да предоставят всеки ден до Банков надзор. Който пък от своя страна докладва по системата", обясни пред "24 часа" Янаки Стоилов.

"За длъжностно лице, което не предостави информация, дължаща се по силата на нормативен акт, за дейността или състоянието на банка или финансова институция, или предостави такава невярна информация и когато от деянието са настъпили значителни вредни последици или е получена значителна имотна облага, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 г. и глоба от 10 000 до 30 000 лв.", гласят двете нови алинеи.

Те са дописани в петък от всички депутати юристи на левицата като допълнение след новите текстове, предлагани от Цецка Цачева от ГЕРБ и Йордан Цонев от ДПС. Те предвиждаха затвор - максимум до 5 г., и глоба до 10 000 лв. за разпространяващите неверни сведения за банките и минаха на първо четене.

Тази седмица Стоилов и колегите му от БСП ще опитат да вкарат предложението си за банкерите в програмата на НС. Но не е сигурно дали парламентът ще работи повече, след като депутатите от ГЕРБ заявиха, че ще влязат в залата единствено за гласуването на оставката на кабинета.

"Това няма значение - вкарваме същия текст и на старта на 43-ото Народно събрание наесен", зарече се Стоилов.