Днес Общинският съвет решава за Спортна зала

Гласуват и 3 почивни дни за празника на Варна

Споразумението за сътрудничество между Двореца на културата и спорта и Община Варна за предстоящия ремонт на зала "Конгресна" е най-интересната точка от дневния ред на днешното тридесет и четвърто заседание на Общинския съвет, насрочено за 9 часа.

Според предложения от кмета Иван Портних договор общината ще ползва за срок от една година зала "Конгресна" за организирани от нея културни и спортни събития. За сметка на това тя ще ремонтира остарялото съоръжение с предоставените й от държавния бюджет 4,5 мн. лева. Около предложението на кмета се разгоряха бурни спорове през последните две седмици. От ДКС настояваха те да извършат ремонта и дори бяха обявили конкурс за изпълнител въпреки неприключилата съдебна процедура около избора на проектант на модернизацията и разширението на залата. Това обаче се оказа невъзможно тъй като според постановлението на Министерски съвет бенефициент на държаваната субсидия е не АД-то, а Общината. Освен това споразумението дава възможност реконструкцията да започне веднага, като тя бъде възложена на фирма "Хидрострой", избрана преди 2 години с конкурс по Закона за обществените поръчки да извършва ремонтни дейности на територията на район "Приморски".

Общинският съвет ще гласува днес и имената на варненци, които ще бъдат наградени по случай Деня на Варна. Очаква се и 15 август (петък) да бъде обявен за почивен ден и така жителите на града да получат 3-дневна ваканция по случай празника си.

На гласуване ще бъде подложена и наредбата за принудителна премахване на незаконни строежи. Едва след приемането й и избора на изпълнител, за който вече е обявена процедура по ЗОП, ще започне същинското разчистване на ромските махали в града.

Съветниците трябва да решат и в какъв размер ще бъде дивидента на общинските фирми за 2013 г. От такъв са освободени всички здравни заведения. Други - като ДКС, пък са на загуба. Така само 3 дружества - "Обреди", "Пазари" и "Ученическо и столово хранене", ще трябва да попълнят заложения в бюджета приход от 900 000 лева.

Ново разписание и маршрути ще имат някои автобуси в града след днешното заседание на Общинския съвет. Така рейсовете по линии 12, 31, 31 А вече ще се движат от 6 вместо от 6.30, а вечер до 23 вместо до 22 часа. Промени в спирките има на автобуси 9, 109 и 148.

 

Очаквайте он-лайн репортажа в реално време на varnautre.bg от сесията днес.