Трима българи на втория тур на Балетния конкурс

Корея, Русия и Япония са с най-много претенденти за призовите места

Едва 44 балерини и балетисти допусна журито на Международния балетен конкурс до втория тур. Общо 101 кандидати, сред които и петима българи, се впуснаха в напреварата, която започна на 15 юли във Варна.

След първия тур с класическа хореография от задължителния репертоар най-многобройна е групата на класирали се е от Корея – 11 състезатели, 10 са от Русия, 5 от Япония, по 3 са от Франция и България, по 2 от САЩ и ЮАР. По един участник от Украйна, Белгия, Китай, Швейцария, Панама, Румъния, Германия и Италия също продължават напред. Общо 13 състезатели младша и 31 състезатели старша възраст са допуснати до следващото ниво на конкурса от международното жури с председател Владимир Василиев от Русия.

Българските състезатели на втория тур ще са Ралица Илиева – младша възраст и Дойчин Дочев и Венера Христова – старша възраст.

Вторият тур на XXVI издание на Международния балетен конкурс – Варна ще започне на 21.07 и ще продължи до 24 юли. В него състезателите ще се представят с класическа и съвременна програма.

На пресконференцията членовете на журито коментираха началния етап на конкурса и изявите на състезателите. Лука Мазала от Монако, който е за пръв път в България, сподели, че за него идването на конкурса във Варна е сбъдната мечта. Той обърна внимание на страстта, с която младите надежди се впускат в състезанието и на любовта им към балета, която преодолява дори трудностите, причинени от дъжда.

Сирил Атанасоф от Франция отбеляза: "Изпитвам съчувствие към състезателите и се надявам в следващите дни времето да е с нас. Конкурсът е голямо изпитание за участниците, които репетират и нощем, но те са толкова млади, че възрастта им прави всички малки проблеми преодолими. Единственото, което ги води, е желанието им да танцуват и аз им желая бон шанс."

Визирайки 50-годишнината на форума, доц. Бисер Деянов обобщи настроението в залата: "Балетният конкурс ще си остане млад, независимо на колко години е, защото млади хора го правят, прави го тяхното желание за пробив в живота, желанието им да дават красота. Особено съм радостен, че дойдоха толкова много състезатели, надявам се количеството да се поддържа, защото качеството се крие в него и ние трябва да го открием."

Акад. Красимира Колдамова, която е свързана с конкурса още от първото му издание, каза: "Много бурен е бил животът на нашия конкурс, с много усилия, с борба, Емил Димитров и всички около него направиха така, че и в години, когато България е била в криза, конкурсът да продължава да стои на краката си и да танцува, при това чудесно."
Проф. Петър Луканов, също свързан с форума от неговото начало, подчерта значението на конкурса в международен план: "Той е не само първият, но и най-авторитетният конкурс в света и това е признато сред световната балетна общност. Конкурсът расте от издание на издание, нивото му се издига. От първия тур не може да се съди дали едно издание е слабо или силно, защото и самите състезатели пазят най-добрите си изпълнения за следващите турове. Но ако на първите конкурси имахме личности и туристи, сега туристи няма, има стабилно средно ниво, открояват се отделни изпълнители, но това ще видим най-добре в следващите турове. А сцената на конкурса – Летният театър – е наистина уникална, няма друга такава в света. И докато на другите конкурси не всички могат да присъстват на репетициите, тук, в нашия Летен театър денонощно има и репетиращи, и зрители, често сред тях са участници в конкурса, които сверяват часовника си. В заключение бих споделил, че както от Мерцедес казват, че има два вида коли – Мерцедес и всички останали, така може да се твърди, че има два вида конкурси – Варненският и останалите. Всичко това дължим най-вече на Емил Димитров и аз искрено се надявам, че неговият наследник и настоящ председател на фондация "Международен балетен конкурс Варна" - Димитър Димитров ще продължи делото на своя баща."

Международния балетен конкурс Варна, който тази година чества 50-годишнина от създаването си, се организира от фондация "Международен балетен конкурс Варна", Община Варна е съорганизатор. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Патрон на юбилейното издание е вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Балетната Oлимпиада е под патронажа на UNESCO и генералния директор на световната организация Ирина Бокова. Конкурсът се провежда в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. Генерален спонсор на конкурса е Societe Generalе Експресбанк.