Найлонови торбички запушили шахтите на "Шипка" и "Цариброд"

Община Варна кандидатства с проекти за над 50 млн. лева за дъждовна канализация

Носени от дъжда найлонови торбички запушили шахтите на канализацията по ул. "Шипка" вчера. Това станало причина автоподлезът да се напълни с вода и околните пресечки да станат непроходими. Подобна била и ситуацията с ул. "Цариброд", по която се стече водата, образувала огромно езеро зад бензиностанцията на жп гара. Веднага след като от фирма "Никман канал сервиз" и пожарникари махнали довлачените до решетките боклуци, водата бързо се оттекла. Това обясни пред varnautre.bg зам.-кметът Христо Иванов.

Той обаче не скри, че проблемът с наводняването на централната градска част е доста по-сериозен - тук изцяло липсва дъждовна канализация и водата от валежите се излива в битовата. При по-големи валежи старите тръби с ограничен капацитет не успяват да поемат всичко и водата избива отново на повърхността."Направете сметка за какво количество вода става дума след вчерашния валеж след като за 15 минути във Варна се изсипаха 30 литра на квадратен метър", обясни Христо Иванов. По информация на „Пожарна безопасност и защита на населението” между 16 и 18 часа вчера падналото количество валежи във Варна е 68,9л/кв.м. Нормално валежите в града са под средните за страната 498л/м2 за година. При територията на общината от около 120-140 кв.км., това означава, че

вчера след обед над Варна са се излели близо 10 млн. куб. метра дъжд

или обемът на целия язовир Елешница.

В края на 2013 г. Община Варна е подготвила всички необходими проекти за изграждане на разделна канализация и с тях ще кандидатства за европейско финансиране веднага след като на национално ниво бъдат договорени параметрите на оперативните програми от новия програмен период на ЕС и те бъдат отворени, каза още инж. Иванов.

В понеделник започват огледите с цел проектиране на отводнителна система на всички пресечки на пешеходния булевард "Княз Борис I". Всички перпендикулярни улици са ремонтирани за последно през 60-те години и затова нямат отводнителна система. Цялата вода от тях при това със сила - заради денивелацията, се изсипва върху пешеходния булевард, ще руши и за в бъдеще покритията и фугите, а след това, както винаги, ще наводнява магазините около площад "Мусала". Поради тази причина в момента общинска администрация изготвя проект със собствено финансиране да изгради

хоризонтална отводнителна система

за тези присечки.

За да бъдат избегнати наводненията, на които сме свидетели напоследък, общината е готова и с проекта на така наречения "горнопоясен колектор "А" - Битоля-Пирин". Колекторът ще поема битовите и дъждовните отпадъчни води на Варна от зоната над него и така ще отводнява по-голямата част от 5-ти, 13-ти, 9-ти, 12-ти, и част от 10-ти подрайони. Приемайки техните битови и дъждовни водни количества, тръбата ще облекчи до голяма степен канализацията на централната градска част на Варна.

Съществуващата канализация в централната градска част е силно претоварена,

като проблем през най-натоварения сезон – летния, е и преливанията в сухо време към морето.
В основни линии трасето на бъдещия колектор е: началната шахта в близост до кръстовището на ул.”Братя Бъкстон” и ул.”Битоля”, върви по ул.”Битоля”, продължава по ул.”Пирин”, след това по ул.”Дрин” до ул.”д-р Пискюлиев”, продължава по ул.”Дрин” и на ул.”Григорий Цамблак в близост до кръстовището с ул.”Радецки” се изгражда преливник. След преливника започва дъждоотливен канал до съществуващ водосток на ул.”Девня”, а останалите води се заустват в нова канализация ф 500 и дължина около 110 м, която се зауства в горнопоясния колектор с диаметър 70/105.

Отпадъчните води от обект “Горнопоясен колектор “А” ще се заустят в съществуващия горнопоясен колектор, завършващ в Канална помпена станция “Запад” в близост до кръстовището на ул.”Атанас Москов” и ул. ”Девня”. Чрез нея водите се прехвърлят в довеждащия колектор до ПСОВ–Варна. Колекторът ще бъде изграден изцяло безтраншейно.
Общата дължината на колектора е 2260 м с диаметър 1250-1600 мм. и ще бъде изграден от стъклопластови тръби. Прогнозната стойност на обекта е приблизително 32 млн.лв., за които ще се кандидатства по европейските програми от новия програмен период, когато те бъдат окончателно договорени от правителството.
Друг готов проект предвижда ремонт на Втори горнопоясен колектор, който започва от кв.Виница. Чрез него се отводняват кв.Виница, част от северните приградски територии – Манастирски рид, Траката, Св.Никола, ж.к.Бриз, с.Каменар, градска част, северно от колектора, ж.к.Младост, ж.к.Възраждане, Западна промишлена зона и др. Стойността на ремонта е 2 млн. лева.