Какво казва цветът на очите за вас

Животът

20-07-2014, 08:25

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Очите са прозорец към света, но и към тялото

Очите неслучайно биват наричани „прозорец към душата“! Те са израз на нашето емоционално състояние, освен основното им предназначение да дават информация за заобикалящия ни свят, пише Az-jenata. Ние бихме добавили, че очите са не само „прозорец към душата“, но и към тялото. Редица проучвания показват, че по състоянието на очите може да се съди за това какво е вътрешното състояние на организма, заболяванията и измененията, които нямат външен израз.

Според изследователи от университета в Питсбърг дори цветът на очите може да е показателен за това по какъв начин усещаме болката, колко добре можем да се справим с алкохола, даже може да се отсъди дали имаме способности за даден спорт.

Учените открили, че жените с по-светли очи изпитват по-малко болка по време на раждане в сравнение с жените с тъмни очи. Освен това хората с по-светли очи консумират значително повече алкохол, отколкото тъмнооките, но пък тъмнооките се напиват по-лесно.

Причината се свежда до генетиката. Джон Мурс, старши преподавател по биомолекулярни науки в университета в Ливърпул споделя, че цветът на очите се основава на 12-13 индивидуални вариации на някои гени, които освен това участват и в други системи в организма. Това е и причината да има връзка между цвета на окото и някои особености на тялото.

Меланинът, например, е пигментът, който определя дали цветът на окото да е по-тъмен или не. При натрупването му се наблюдава по-голяма податливост на алкохол, но пък времето за реакция на мозъка при различни стимули се скъсява в трезво състояние, съобщава списание Perceptual and Motor Skills.
Затова хората с тъмни очи не бива да съжаляват толкова за алкохолната си неиздръжливост, защото могат да се похвалят с таланти в областта на спортовете, изискващи бърза и точна реакция, като бейзбол, футбол, волейбол и др.

Притежателите на светли очи пък са много добри в по-бавните спортове като голф, тъй като там се изисква точност в планирането. Това помага във всякакви дейности, свързани със стратегическото мислене, в което се оказва, че светлооките са добри.