30% повече самолети над нас, трафикът се увеличи заради Украйна

Новините

19-07-2014, 14:55

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

И двете черни кутии на падналия самолет открити в Украйна

Потокът идва, след като въздушното пространство над източната част на Украйна беше затворено след падането на малайзийския "Боинг"

С 30% се е увеличил трафикът на самолети в небето над България. 100 самолета са прелетели над страната ни само в петък в късния следобед, съобщават от Ръководството на въздушното движение. Потокът идва, след като въздушното пространство над източната част на Украйна беше затворено след падането на малайзийския "Боинг". От петък на обяд самолетите вече заобикалят критичната зона, предаде телевизия "Европа". 

Очаква се в следващите дни машините, пресекли въздушното ни простраство, да се увеличат още. А е възможно до 3-4 дни "Евроконтрол" да набележи нови трасета.

От Ръководството на въздушното движение успокояват, че няма хаос и объркване на графиците на самолетите. Небето на България влиза в т.нар. южен ръкав за обход на Украйна. По него минават самолети от Лондон, Париж, Франкфурт, Мюнхен, Виена, Рим, Милано и от други големи летища от Северна и Централна Европа към Сигнапур, Малайзия, Северна Индия, Пакистан, Хонгконг, към големите летища в Близкия изток, както и по обратния маршрут.

По този ръкав те минават над Турция или турската акватория на Черно море и пресичат българската граница. Увеличеният трафик не нарушава безопасността на полетите. Засега няма опасност да се въведат ограничения на трафика за прелитане във въздушното ни пространство.