Американски хор от Сиатъл запя български фолклор във Варна

Животът

19-07-2014, 14:27

Снимка:

Нова ТВ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

"Дилмано, Дилберо" е първата песен, която са научили членовете на американския състав

Женски акапелен хор от Сиатъл, изпълянващ български фолклор, за първи път пристигна у нас. Американският състав "Дунава" е във Варна, където певиците представиха част от репертоара си на входа на Морската градина. Снощи групата изнесе концерт в Радио Варна, след което продължава турнето си в България. 

"Дилмано, Дилберо" е първата песен, която са научили членовете на американския състав, предаде Нова ТВ. Неговата ръководителка Дина казва, че всички български песни й харесват и понякога й е трудно да избере.

Изявите на хор "Дунава" - Сиатъл започват през 2005 г., като това са предимно участия в местни фестивали и концерти. До този момент имат записани два самостоятелни компактдиска, като във вторият, който е записан през 2013 г. откриваме традиционни и обработени български народни песни.

Основател на състава е Дина Траджесър, която има хоров опит с най-различни класически и народни хорове. В състава пее и българката Теодора Димитрова, възпитаник на училище "Филип Кутев" в град Котел, където е учила пеене и тамбура. Теодора живее в Сиатъл от 2007-а.

В следващите две седмици американските хористки ще посетят различни етнографски райони на България и ще се срещнат изпълнители и състави носители на автентичен и обработен фолклор. Те пристигнаха у нас задно с Цветанка и Иван Варимезови, които живеят в САЩ и преподават във факултета по Етномузикология към Калифорнийския Университет в Лос Анджелис.

Американският женски хор "Дунава" идва за първи път в България. Обединява ги общата страст към музиката от Източна Европа. Деветте дами са специализирали пеене на фолклорна музика от Балканските страни. 

Изпълнението на хор "Дунава" на входа на Морската градина вижте тук >>