90% от щетите в "Аспарухово" - възстановени, 9 зони са опасни

Мисия Варна

19-07-2014, 12:09

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

48 са съборените жилищни сгради, 27 второстепенни сгради, 32 търговски обекта и един общински център

90% от щетите квартал "Аспарухово" след наводнението на 19 юни, при което загинаха 13 души са възстановени. Това съобщи кметът на района Йордан Николов по радио Фокус. Вчера е приключило възстановяването и рехабилитацията на главните булеварди, по които се движат автобусите на градския транспорт. Около 500 кв. метра са положени по главните улици. Предстои влизането в малките улици, където също да бъдат възстановени разрушените настилки.

Продължава разчистването, изнасянето на калта и извозването на отпадъци, повечето от улиците са измити. Строителни мероприятия като укрепване на скатове и изграждане на подпорни стени се провеждат в зоните със свлачища. Локалните срутища в частни имоти вече са укрепени. Днес се очаква да приключи оформянето и преоткосяването на най-големия скат в района, който е застрашен от срутване и има опасност за къщите в долната част на дерето – на ул. "Кирил и Методи". След разчистване на ската, той ще бъде укрепен и ще бъдат поставени мрежи.

В долната страна на ската ще бъде изградена подпорна стена с дължина около 150 метра. Укрепителните мерки ще защитават къщите, които са под ската, допълни районният кмет. Останалите укрепителни мероприятия в района - около седем-осем, продължават и до следващата седмица някой от тях ще бъдат приключени. За други се чакат проекти и след направата им, те ще бъдат също реализирани", допълни Йордан Николов.
228 сгради са евакуирани от началото на възстановителните дейности след наводнението. В част от сградите евакуацията продължава. Официално регистрираните на тези адреси са 1275 души.

В "Аспарухово" са определени девет опасни зони – свлачищни, срутищни и такива, в които има опасност от наводнение. Те и към момента продължават да бъдат обследвани. В районите, където обследването е приключило и решението на специалистите е, че няма опасност от свлачище, срутище или наводнение, се предприемат мерки и хората се връщат по домовете. Извършват се и обследвания на сгради за конструктивни нарушения и при положително становище на експертите, хората се връщат.

Общият брой на съборените обекта към момента е 108. 48 са съборените жилищни сгради, 27 второстепенни сгради, 32 търговски обекта и един общински център. Продължава работата и на комисиите, които установяват фактическата ситуация в момента и състоянието на всички обекти в района на квартала, за които са подадени заявления за нанесени щети.

До края на следващата седмица ще има яснота какво е състоянието на останалите сгради, дали има такива, които са опасни за здравето и живота на хората. Ще бъде изготвено становище на специалистите за опасността и мерките, които трябва да се вземат. Районният кмет допълни, че обследването на някой от зоните ще продължи по-дълго време. По домовете си към момента са върнати около 140 души.