"Ленински съботник" в Спартак 1918

Служителите грабват метли, четки и "мечета" за боядисване утре

Ръководството на Спартак 1918 в лицето на председателя на УС на "соколите" Антон Фажев организира ден за почистване на стадион "Спартак", в стил "Ленински съботник"*. Това каза за Varnautre.bg самият ръководител. Мобилизиран е целият наличен персонал, в това число и счетоводството. На всички ще бъдат раздадени ръкавици, метли, както и четки и "мечета" за боядисване.

"Утре сутрин се събираме всички служители на клуба и ще започнем с уборка. Възнамеряваме да боядисаме оградите и ще почистим трибуните на клубното съоръжение. Остават около две седмици до старта на първенството и сме длъжни да преведем във вид нашия стадион. Става въпрос за едно освежаване, от което изключително много се нуждае стадион Спартак", каза Фажев.

*"Ленински съботник" - е ден за извънреден безплатен труд в обществена полза в Съветския съюз и други социалистически страни, включително и България. Най-често съботниците са използвани за организиране на почистване на обществени места. Първият съботник в Русия е проведен на 12 април 1919 г., а първият национален - на 1 май 1920 г. В него взима участие самият Владимир Ленин, който почиства развалини в Кремъл.