Ранобудните хора изневеряват по-често вечер

Животът

18-07-2014, 11:49

Снимка:

n/a

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Според учените честността зависи много от времето

Американски психолози установиха, че ранобудните хора изневеряват повече и по-често се държат неетично във вечерните часове, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от Vesti.bg. Спящите до късно са склонни на такова поведение сутрин. Причината е, че има връзка между биологичния часовник и етичния избор. Когато са изморени, хората са по-склонни да се държат зле.

За изследването "Моралът на чучулигите и совите" психолози от Харвардския университет, университета "Джонс Хопкинс" и университета на Вашингтон са работили с 200 доброволци, като са ги накарали да участват в игри и да решават задачи без да им казват, че преценяват честността им. Учените са се интересували от връзката между хронотипа и етичните решения.

Резултатите показват, че честността зависи много от времето, когато човек е най-активен - чучулигите са по-етични сутрин, а совите - вечер. Измамите зачестяват във времето, когато хората не са във форма.

През март друго излседване показа, че хората са по-склонни да бъдат честни сутринта. Експертите обясняват "ефекта на сутрешния морал" с обстоятелството, че в първата част на деня нашите нива на енергия в тялото ни са по-високи. Те постепенно намаляват с напредването на деня.