1 от 100 българи сам определя работното си време

Животът

18-07-2014, 11:04

Снимка:

n/a

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Мобилният бизнес е работата на бъдещето

Работещите българи, които имат възможност сами да определят работното си време, са около 24 хиляди и представляват около 1% от наетите лица у нас. Това сочат данни на Националния статистически институт, предоставени на БТА относно организацията на работното време на трудещите се българи.

Хората, които имат фиксирано начало и край на работното си време у нас са около 2,4 млн. души. Работещите на гъвкаво работно време с определен брой дни - за седмица, месец или друг период от време са близо 50 хиляди.

Без фиксирано начало и край на работния ден, но с точно определен брой часове, работят около 95 хиляди българи. От отдел "Статистика на труда" уточняват, че тези данни за организацията на работното време на българина се отнасят само за наетите лица, които се грижат за деца или възрастни и последните статистически данни са от 2010 г.

Според националната статистика у нас не се събират данни за лицата, които практикуват т. нар. "мобилен бизнес", тоест организират работата си от дома, вместо от офиса и срещу това получават заплащане. А "работата на бъдещето", както все повече анализатори наричат мобилният бизнес, набира все повече популярност в световен мащаб.