Киев, Москва и сепаратистите си разменят обвинения за падналия самолет

Новините

18-07-2014, 10:25

Снимка:

БГНЕС/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кой взриви малайзийския самолет?

Нестабилността в региона, причинена от подкрепяните от Русия сепаратисти, създава все по-опасна обстановка, според шефа на НАТО

Шефът на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко обвини двама офицери от руското военно разузнаване, че са замесени в катастрофата на малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна и каза, че те трябва да бъдат наказани за "престъплението си", предаде Ройтерс, цитирана от Vesti.bg.

Наливайченко заяви, че основава твърденията си на два прехванати телефонни разговора между двамата служители на руското военно разузнаване. В първия разговор командир на бунтовниците в Източна Украйна Игор Безлер казва на руски военен разузнавач, че сепаратистите са свалили вчера самолет.

Във втория разговор двама бунтовници – единият от тях, намиращ се на мястото на катастрофата – казват, че бунтовническо подразделение е извършило ракетно нападение на около 25 км северно от мястото, където е паднал самолетът, предаде Асошиейтед прес. Агенцията подчертава, че засега не може да бъде потвърдена достоверността на нито един от записите, представени от украинската страна.

Киев обвинява за свалянето на самолета сепаратистите, които воюват за обединяване на източната част от Украйна с Русия и които са използвали ракета земя-въздух SA-11 от съветско време. Лидерите на отцепниците отричат това да е тяхно дело и казват, че самолетът е бил свален от украинските ВВС.

Руският президент Владимир Путин смята, че Украйна носи отговорността за вчерашната катастрофана самолета на Малайзийските авиолинии, предаде ИТАР-ТАСС. „Несъмнено държавата, над чиято територия това е станало, носи отговорността за тази страшна трагедия“, каза руският държавен глава късно снощи. "Тази трагедията нямаше да се случи, ако на тези земи имаше мир, ако не бяха възобновени бойните действия в Югоизточна Украйна", заяви Путин.

Той нареди на руското правителство да направи всичко за подробно разследване на случилото се. "Трябва да направим всичко, което зависи от нас, така че обективната картина на случилото се да стане достояние и на нашата общественост, и на обществеността на Украйна, и на целия свят", каза руският президент. Той подчерта, че случилото се е „напълно недопустимо“ и никой няма право да го подмине, без да бъдат направени съответните изводи и без да се получи обективна информация.

Путин каза, че вече се е разпоредил руските военни ведомства да окажат необходимата помощ в разследването "на това престъпление". "Изявленията на Киев, че зенитни ракетни комплекси или военни самолети на Украйна вчера не са стреляли по въздушни цели предизвикват сериозни съмнения",са заявили за ИТАР-ТАСС от пресслужбата на руското министерство на отбраната. Оттам са подчертали, че за толкова кратко време не е възможно да се направи толкова еднозначен извод в условията на ожесточени боеве в даден район.

По информация на руското министерство в района на катастрофата на малайзийския самолет се намирали подразделения на въоръжените сили на Украйна, които са въоръжени със зенитни комплекси от типа "Бук-М1". Тези комплекси са способни да откриват въздушни цели, отдалечени до 160 км и да ги поразяват в целия диапазон от височини с обсег от над 30 км, предаде ИТАР-ТАСС. Освен това в небето над Донецка област постоянно има бойни самолети на украинските ВВС, оборудвани с различни типове ракети, казват от руското министерство.

Във връзка с появилите се твърдения, свързани с действия на руските въоръжени сили в граничните с Украйна райони, от руското военно ведомство заявиха, че вчера средствата за ПВО на Русия в този район не са работили. САЩ призоваха към незабавно спиране на огъня в Украйна, за да може да се разследват обстоятелствата около катастрофата на малайзийския самолет, предаде Франс прес.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест призова всички страни в конфликта – Русия, сепаратистите и Украйна – да спрат огъня, за да позволят на международните следователи безопасен достъп до мястото, където вчера се разби боингът.

Донецките сепаратисти обещаха да осигурят достъп до мястото на катастрофата и на представители на Киев, и на наблюдатели на ОССЕ, се казва в съобщение на тристранната контактна група, в която влизат ОССЕ, Русия и Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. Представители на самопровъзгласилата се Донецка народна република са изразили готовност преди всичко да "изолират мястото на катастрофата и да осигурят достъпа на местните власти, за да започне подготовката за извличане на телата". Проруските бунтовници в Украйна са готови и да обявят тридневно спиране на огъня, за да улеснят спасителните операции и разследването на катастрофата, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки лидера им Александър Бородай.

Сепаратистите казаха, че са намерили една от черните кутии на самолета, паднал край село Грабово (Храбове), недалеч от град Шахтьорск, и ще я предадат на Русия,съобщи ДПА.

НАТО призовава за пълно и незабавно международно разследване на трагедията с полет МН17 над Украйна, казва в специално изявление изявление генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен.

Много са неяснотите за обстоятелствата около катастрофата, но нестабилността в региона, причинена от подкрепяните от Русия отцепници, създава все по-опасна обстановка, заявява генералният секретар на НАТО.  Американският вицепрезидент Джо Байдън обяви, че САЩ ще пратят екип от специалисти, който да помогне да се установи как е бил свален самолетът. Байдън е разговарял по телефона с украинския президент Петро Порошенко и е обещал САЩ да помогнат в разследването, предаде Асошиейтед прес. Американското разузнаване смята, че самолетът е свален с ракета земя-въздух, но администрацията на САЩ все още не може да потвърди кой е нанесъл удара, каза анонимен американски държавен служител, цитиран от АП.

Изстрелването на ракетата било забелязано с радар малко преди самолетът да се разбие, съобщават американски медии, но не уточняват откъде о била изстреляна ракетата, предаде ИТАР-ТАСС. Байдън каза, че разбиването на малайзийския самолет в Украйна не е било "нещастен случай", че самолетът е бил "свален във въздуха", че положението е много сериозно и има много въпроси, които трябва да получат отговори, предаде Ройтерс.

Премиерът на Малайзия Наджиб Разак настоя за бърз съд на виновниците за катастрофата на самолета на Малайзийските авиолинии в Украйна, ако се окаже, че той е бил свален, предаде Ройтерс.

В писмено изявление, прочетено на пресконференция, Раджиб каза, че Малайзия засега не е в състояние да потвърди какво е предизвикало разбиването на самолета,летял от Амстердам за Куала Лумпур, но добави, че боингът не е подал сигнал за бедствие. Той изтъкна, че маршрутът, по който е летял самолетът, е бил обявен за безопасен от Международната организация за гражданска авиация (ИКАО), съобщи Асошиейтед прес. Разак съобщи, че е разговарял по телефона с президента на САЩ Барак Обама и двамата са били единодушни, че следователите трябва да получат пълен достъп до мястото на катастрофата. „Украинските власти смятат, че самолетът е бил свален“, каза премиерът на Малайзия. „На този етап обаче Малайзия не е в състояние да потвърдим каква е била причината за тази трагедия“, заяви той. „Но ние сме длъжни да установим какво точно се е случило и ще го направим“, обеща премиерът. „Ако се окаже, че самолетът наистина е бил свален, извършителите трябва бързо да бъдат изправени на съд. Малайзия изплаща специален самолет в Киев с екип от следователи и спасители“, каза Разак.

Той изтъкна, че международни специалисти трябва да имат пълен достъп до мястото на катастрофата,че никой не бива да се докосва до отломките, включително до черните кутии, преди на мястото на катастрофата да пристигнат международни експерти.

Това е втората трагедия тази година с малайзийски самолет. На 8 март самолет на Малайзийските линии изчезна от радарите на път от Куала Лумпур за Пекин . Той така и не бе открит, търсенето бе съсредоточено в район в Индийския океан западно от Австралия. "Това е трагичен ден в една вече трагична година за Малайзия", каза още премиерът.