Туризмът с нулев ръст

Новините

18-07-2014, 06:49

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

70 на сто от местата по Северното Черноморие са заети

Продължителните дъждове, потопите и градушките удрят върху един от най-силните отрасли на българската икономика - туризма. „Лошото време най- сериозно се отразява на т.нар. уикенд туризъм, а в бранша се надявахме точно хората, които се отправят към курортите в края на всяка седмица, да осигурят минимален растеж в сектора“, обясни „Преса“ Румен Драганов, директор на Института за анализи оценки в туризма. Най-много са българи, румънци, гърци, сърби, турци и македонци, които отделят няколко дни почивка у нас. Туристите от съседните ни страни обаче внимателно следят медиите, които тръбят, че черноморските ни плажове са под вода. В момента голяма част от румънците, които са били редовни посетители на нашите курорти, стягат куфарите за Гърция Според Драганов това означава, че прогнозата за нулев ръст в туризма тази година миналата окаже За съжаление с всеки изминал дъждовен ден намалява възможността да се компенсира цялостното изоставане в бранша. С 60% са намалели уикенд пътуванията само през май и юни по Черноморието и в планинските курорти. Т.нар. съботен пазар осигурява около 7-8% от туристите у нас. През 2013 г. страната е посетена от 9.2 млн. души, 3.5 млн. са били тук през лятото. И през предстоящите почивни дни хората ще предпочетат да си останат вкъщи, защото прогнозите на метеоролозите сочат, че дъждовете няма да ни се разминат.

От друга страна, през лятото е по-бързо и лесно да се компенсират щетите, които нанесе водната стихия в Приморско, коментират хотелиери. Климатичните условия сериозно затрудняват туризма, особено в хотелите, които са на втора и трета линия. Заради изненадите на времето обаче няма промяна при предварителните записваниял

на европейския и извъневропейските пазари. Две категории са чужденците, които идват по нашето Черноморие. Едната група са хора, които са си купили жилище, и това са основно руски и украински граждани. Другите просто пристигат на организирана ваканция и отсядат в хотели и къщи за гости. Особено по Южното Черноморие надписите в магазините и върху табелите пред ресторантите са основно на руски език. Браншът обаче е изключително притеснен не само от лошото време, но и от регионалната политическа криза. Рублата загуби стойност след анексирането на Крим и така намаля покупателната способност на големи групи руски туристи, които традиционно предпочитат България като лятна дестинация. Това вече дава основание да се прогнозира, че като брой чужденците, посетили страната ни това лято, може да не се различават от миналата година. Със сигурност обаче приходите ще са по-малки Според Румен Драганов с около 40% ще са по-малко постъпленията от руския пазар. Поне такава е предварителната оценка.

Нашите хотелиери са понижили цените за тази категория туристи, а през тази година те купуват най-евтините пакети, защото обезценената рубла ги принуждава да харчат по-малко в евро.

Екоминистерството:

Има риск от наводнения от Тунджа

По горното течение на река Тунджа, в Рила, Родопите и Югоизточна България са възможни поройни наводнения, предупредиха вчера от Министерството на околната среда и водите. Оперативното звено за борба с наводненията към ведомството работи в режим „повишено внимание“. Това означава, че е разпоредено доклади за ситуацията да се правят два пъти дневно - в 10 и 16 ч., от басейновите дирекции. Областните управители и кметовете на общините трябва да организират постоянно наблюдение на нивата на водоемите и в случай на повишаване да започне контролираното им изпускане, съобщават от МОСВ.

Чакат ни още валежи през уикенда

Днес и в събота ще вали на много места в цялата страна, сочат данните на НИМХ. Очакваните количества общо за двата дни в Южна България са между 10 и 30 литра на кв.м, в Северна България 15-40 литра на кв. м. Локално са възможни и по-големи превалявания. За вчера прогнозните количества бяха по-значителни в западните и централните райони на Северна България - 20-30 литра на кв. м за денонощие.

В неделя се очаква температурите да се повишават и в низините да е горещо с по-малка вероятност за валежи. Планините няма да са подходящи за туризъм.

Заети са 70% от местата по Северното Черноморие

Около 70 на сто от местата в хотелите по Северното Черноморие са заети, съобщи Димитър Димитров, председател на регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите за Североизточна България. Според него има отказали се от резервациите си, но все пак не става въпрос за масово явление. Най-лошото е, че в Румъния, Русия и Украйна се говори, че черноморските плажове на България са под вода. Румънците чакат прогнозата за времето и едва тогава се качват на колите си и тръгват. Над 1 милион лева щети са нанесли наводненията в село Кранево, твърди Румен Николов, кмет на курортното селище. Заради комфорта на туристите си руски оператори, които водят летовници там, са поправили мостчето, което свързва Кранево с Албена, тъй като „официалният“ път беше разрушен. Хотел „Гергана“ в Албена, който пострада от наводнението и трябваше да бъде отворен тези дни, все още се ремонтира. Това е едно от най-продаваните места в курорта.