2000 пушки срещу Национален парк "Българско Черноморие"

В проекта са използвани стари кадастрални карти на Варна

Българският ловно-рибарски съюз във Варна категорично даде да се разбере, че е против създаването на национален парк "Българско Черноморие" в сегашния му идеен вид. Всички земи на дружеството, са вкaрани в територията на парка. "Има над 2000 души - въоръжени ловци и ако земите на дружеството станат част от Национален парк, никой няма да ги пусне там с пушки. Ние по какво ще гърмим?", попита Кольо Панайотов от ловната организация.

Това е поредната недомислица в проекта за вкарване на цялото Черноморие в Национален парк, стана ясно на днешния, втори във Варна, обществен дебат, на който обаче нямаше особено голямо гражданско присъствие, заради недостатъчната разгласа и провеждането му в работен ден.

В проекта са използвани стари кадастрални карти на Варна, които не отговарят на обстановка в момента, стана ясно още на дебата. От екоминистерството се оправдаха, че са използвали стари карти, защото  по-актуални получили едва след завършването му.

Оказа се, че в проекта са включени и населени места и други урбанизирани територии, които няма как да присъстват в Национален парк. В него влизат курортът "Камчия", цялото крайбрежие на община Аврен и части от селата Близнаци и Приселци. Дори Морската градина във Варна е намерила място там. Освен това цялото предложение е създадено на базата на едва 11 дни теренни проучвания. Всичко останало е изготвено върху литератрни текстове. Авторите му обаче се оправдаха, че изследвания на терен са правени само преди няколко години за екологичната мрежа Натура 2000 и по данните от тях е изготвен и проекта за парка. 

Шефката на комисията по архитектура към Общинския съвет Таня Парушева, след редица въпроси към експертите, директно обяви, че представянето на проекта е чиста загуба на време, заради грешните изходни данни, по които е правен и противоречието му с поне два закона.