Радан Кънев се извини за сметката на ДСБ в КТБ

Новините

17-07-2014, 11:43

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Бившият ковчежник Юлиян Войнов го обвини в лъжа

Лидерът на ДСБ Радан Кънев направи публично извинение за депозита от 48 000 лв., които партията държи в КТБ тази сутрин в предаването "Здравей, България" на нова ТВ.

"Ние трябва да стартираме на чисто и в такава ситуация цялата информация трябва да бъде на масата.Знам, че дължа отговорите за това. ДСБ е партия, която още от създаването си, с цел избягване на корупционни практики, най-вече при даренията, има много строго уставно разделение на финансовата и политическата власт. Ние имаме фигурата на националния ковчежник, който се занимава с всички финансови въпроси и е бил упълномощен за разплащания, инвестиция на партийни средства, приема дарения", обясни Кънев

Той обясни, че доста, след като е станал председател на партията,е започнал инвентаризация на наличностите. " Тогава установих наличието на много отдавнашен депозит на партията в КТБ, може би с начална дата от 2006-2007 г. След това ръководството взе решение парите да бъдат изразходени, а депозитът - закрит, защото ние непрекъснато критикувахме практики, свързани с тази банка", допълни лидерът на ДСБ.

В тази връзка Кънев направи и публичното извинение, че много бавно е било реагирано на факта за депозита на партията в банката, както и че твърде късно е снел доверието си от предишния ковчежник.

"Дължа моето лично извинение, че много бавно е реагирано на този факт и че късно снех доверието си към този човек", каза Кънев. Той подчерта, че ДСБ вече има нов ковчежник, който отговаря за парите на партията.

На въпрос дали Иван Костов тогава е бил отговорен за откриването на сметката в КТБ, Кънев отрече, тъй като и по времето на Костов в партията съществувало същото разделение на политическите и финансовите дейности. "Иван Костов не се заминаваше с ниските нива на управление на партията", добави той. Той отрече предшественикът му да е бил свързан с мафията и подчерта, че между тях двамата няма конфликт по оста КТБ.

Относно въпроса дали би гарантирал и депозитите над 100 хил. евро в КТБ, Кънеев отговори отрицателно.

"Не може това се прави с бюджета и с парите на данъкоплатците. Интересът към депозитите като такива е нездрав. Защо тези пари да ги покрие данъкоплатецът? Да ги покрие длъжникът", обясни той.

Според Кънев въпросът не се състои в това кой има пари в банката, а кой ѝ дължи пари и заяви категорично, че големият проблем е в кредитите. "Те люлеят банката и държавата и оттам най-вероятно се разплита системата на мръсните пари. Българската държава не трябва да тръгва след депозитите, а след кредитите", допълни той.

Кънев заяви, че ДСБ не вярва на българската прокуратура в този и вид и затова партията настоява целият процес по преследването на тези кредити, за които смятат, че са в ръцете на мафията, да бъде проведен под контрола на Европейската централна банка с ангажиране на европейски консултанти на прокуратурата, които да контролират процеса, и на чужди фирми за проследяване на мръсни пари.

"Това не е борба срещу мафията с кожени сетрета и с големи приказки. Това е борба срещу мафията с писалка и компютър и така ще бъде спечелена", заключи лидерът на ДСБ.

В същото време пред БГНЕС бившият ковчежник на ДСБ Юлиян Войнов обвини Радан Кънев в лъжа."

Такава липса на базова почтеност просто не може да бъде подмината, казва той.Ще предприема действия за доказване несъстоятелността на изказванията му". "Този човек няма право да претендира да се занимава с политика, защото със своето малодушие, некомпетентност и опорционизъм може единствено да навреди на държавата", "изригна" в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" Войнов.

"Жалко е, че с цел задоволяване на своите лични интереси, съсипа една партия, изградена за да бъде контрапункт на статуквото и да запази автентичните десни ценности, от които в момента Радан и неговото обкръжение доброволно се отказват", пише още той.