900 000 лева в бюджета от пазари и погребения

Мисия Варна

16-07-2014, 13:56

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Дивидентът на общинските фирми - отново 76,4%

905 800 лева дивидент ще внесат в бюджета три от дружествата, които са със 100% общинска собственост. Това ще стане възможно, след като днес общинските съветници от комисията по финанси, решиха дивидентът отново да е в размер на 76,4% от печалбата.

На практика вноски в градската хазна правят само 3 дружества - "Пазари" ЕАД, "Обреди" ЕООД, и "Ученическо и столово хранене" ЕАД. Останалите фирми с принципал Общинският съвет са освободени от дивидент - едни заради лошо финансово състояние, като Двореца на културата и спорта, други като здравните заведения - заради недостиг на пари за здравеопазване и социалната политика на общината. Така заложените в бюджета 900 000 лева приходи от дивиденти ще са за сметка на трите традиционно печеливши дружества. Вноската на "Пазари" е равна на 514 900, на "Обреди" - на 339 200 лева, а на УСХ - 52 700 лева.

Съветниците от БСП в комисията се възпротивиха срещу дивидента, който за втора година е в този по-висок размер. Според тях подобно решение спира развитието и инвестиционната политика на дружествата. Голяма част от печалбата на "Обреди" е от лихви на банков депозит от 1 милион лева. Това означава, че нямат нужда от свободни пари за бъдещите си проекти, контрираха ги други съветници. "Пазари" пък били рентиерско дружество с много имоти в активите и получават амортизационни вноски за тях, които могат да инвестират в ремонти.

След този дебат се стигна до предложение на професор Джагаров, дивидентът на "Обреди" да бъде намален на 50%. То получи подкрепата на едва двама от общо 16 съветници на заседанието на комисията. Недоволството на представителя на БСП, председателят на комисията - Тодор Балабанов, парира с думите: "Тук става въпрос за лобизъм от ваша страна".