Прокуратурата прекрати разследването на Пеевски за заплаха за убийство

Новините

16-07-2014, 11:04

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Eсемесът, който Василев посочва като заплаха за живота му, е изпратен от мобилен номер, регистриран на лице от ромски произход

Прокуратурите в България и Австрия са прекратили проверките срещу Делян Пеевски по сигнала на Цветан Василев, че депутатът от ДПС го е заплашвал с убийство. Това се казва в писмо до медиите на Делян Пеевски, цитирано от Агенция ”Фокус”.

Прокуратурата във Виена е прекратила предварителното производство срещу депутата на 14 юли (в понеделник-бел.ред.). Софийската градска прокуратурата е била още по-бърза и е прекратила проверката на 7 юли.

”(Австрийската) Прокуратура е приела, че съдържанието на SMS съобщението не представлява ”заплаха“ и в този смисъл не може да обоснове наказателен състав съгласно австрийския наказателен закон, поради което не е налице фактическа причина за по - нататъшно преследване”, се казва в писмото на Пеевски.

Той допълва, че българската прокуратура е направила същото, след като е снела показанията от всички посочени в сигнала на Цветан Василев лица, без да успее да разпита Цветан Василев, който не се е явил пред властите.

Пеевски посочва, че есемеса, който Василев посочва като заплаха за живота му, е изпратен от мобилен номер, регистриран на лице от ромски произход. От същия номер е изпратен есемес и до използван от Пеевски телефон, след което мобилният номер е бил деактивиран.

”Считам, че с тези актове, както австрийската, така и българската прокуратура, категорично показаха липсата на каквото и да е основание в твърдението на Цветан Василев, че съм заплашвал същото лице”, пише Пеевски.

Според депутата единствената цел на Цветан Василев е била ”да се манипулира общественото мнение и да се отклони вниманието от основния проблем – източването на КТБ в огромни размери през свързани с Василев търговски дружества”.

Делян Пеевски допълва, че ”Цветан Василев и неговите помагачи” са му приписали действия, които той не може да извърши, защото са чужди на разбиранията и морала му. С това той счита случая за приключен.

Скандалът около КТБ започна със сигнал срещу банкера Цветан Василев за убийството на Делян Пеевски. Последваха арести на трима души, които бързо бяха пуснати, защото се оказа, че прокуратурата няма никакви доказателства срещу тях. Напрежението обаче доведе до паника сред вложителите в КТБ и опашки пред офисите на банката.

БНБ първо обяви, че КТБ е стабилна, но няколко дни по-късно я постави под особен надзор. Междувременно Цветан Василев подаде сигнала срещу Делян Пеевски, че депутатът го е заплашвал с убийство.