Няколко много странни, но супер полезни упражнения за мозъка

Животът

15-07-2014, 15:13

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

През 1936 г. американската писателка Дороти Бранд в своята книга „Wake Up and Live“ („Събуди се и живей“)предлага няколко забавни упражнения за мозъка, които ще помогнат на ума ви да бъде по-остър и гъвкав.

Целта на тези упражнения е да ви извадят от обичайната ви среда, да ви покажат друга перспектива (даже друга реалност, ако искате) и да създадат ситуации, в които са нужни изобретателност и творческо решение.

Ето ги и самите упражнения:

1. Изкарайте 1 час на ден без да говорите нищо. Отговаряйте само на директни въпроси, в нормалното ви обкръжение, без да създавате впечатление, че сте обиден и без настроение. Дръжте се естествено, доколкото е възможно. Не правете каквито и да било забележки и не се поддавайте на опитите от вас да бъде изкопчена информация.

2. 30 минути на ден мислете само за един-единствен предмет, без да разсейвате за нищо друго. Можете да започнете от 5 минути.

3. 15 минути на ден общувайте с околните без да употребявате думите „аз, мен, мой“.

4. Спрете на прага на произволно препълнено с хора помещение и задълбочено преценете размерите му.

5. Позволете на вашия нов познат да говори само за себе си без да допуснете той да разбере това. С любезни въпроси го връщайте към основния разговор така, че той да не се почувства неудобно.

6. Опитайте да говорите само за себе си, но без да се хвалите, без да се оплаквате и без да досадите на събеседника си.

7. Направете си строг план за 2 часа от денонощието и стриктно го спазвайте.

8. Измислете си 12 случайни задачи. Например: да минете 20 км от дома си без да използвате каквито и да било превозни средства; да вървите 12 часа без да ядете; да закусите в най-неочакваното и неподходящо място, което можете да намерите; да не говорите цял ден, а само да отговаряте на въпроси; да не спите цяла нощ и да работите.

9. Цял ден казвайте „да“ на всички въпроси и предложения (в рамките на разумното).

Тези упражнения може да ви се сторят глупави и безполезни, на истината е, че те могат да внесат в живота ви много нови моменти и да ви накарат да опознаете себе си по-добре.

top.thepo.st