Всички незаконни строежи в "Аспарухово" трябва да бъдат съборени

Мисия Варна

15-07-2014, 13:04

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бедствието в "Аспарухово" струва 23 млн. лева

Драмата в “Аспарухово” размърда властта във Варна. А другите?

Това е препоръката на работната група към Общинския съвет

Всички незаконни строежи в "Аспарухово", както и сградите, създаващи опасност за обитателите им и околните, трябва да бъдат съборени. Това са първите две препоръки от доклада на Работната група, създадена от Общинския съвет за изясняване причините за трагедията на 19.06.2014 г.

За 3 седмици от създаването си групата събра десетки становища на институции, професионални организации и граждани за състоянието на деретата в града и случилото се в "Аспарухово". Днес беше приет окончателният доклад, който подробно отразява мнението на всички експерти. "Докладът е разделен на 3 части: Какво се случи в "Аспарухово", защо се случи и какво трябва да се направи, за да бъде предотвратена нова трагедия", обясни пред varnautre.bg Костадин Костадинов, който освен председател на работната група беше и инициатор за съдаването й.

В доклада съветниците са се обединили около мнението, че причините за бедствието - обективни и субективни, са комплексни. Анализът на експертните становища завършва с 4 точки, в които е описано какво трябва да бъде направено в "Аспарухово" и на територита на всички дерета в града. Освен събарянето на незаконните строежи и опасните сгради, което е ангажимент на Общината и МВР, съветниците са единодушни, че трябва да бъде преустановена незаконната сеч, за което трябва да се погрижат Регионалната дирекция по горите-Варна, МВР и съдът. Последната точка от препоръките е почистването на деретата и привеждането им в образцов и нормален вид, което също е ангажимент на Общината и на РДГ.

Готовият доклад вече е предаден на председателя на местния парламент и трябва да бъде представен пред всички общински съветници. След приемането му на сесия, ще бъдат подложени на гласуване и конкретни предложения за решения по направените изводи и посочените мерки.