И в "Одесос" погнаха незаконните къщи, циганите стягат протест

Започнаха проверки за незаконно строителство в частта на Максуда, която е на територията на "Одесос"

Циганите от Максуда стягат протести срещу предстоящото масово събаряне на незаконни постройки в махалата. Това съобщи ромският активист Ридван Сали от сдружение "Обновление", който по-рано днес отказа да се премести от една от къщите, нарочена за събаряне, за да попречи на багера. "От днес подготвяме документите и ги носим в общината", закани се Сали. 

Над 200 са незаконните къщи в Максуда на територията на "Младост", съобщи районният кмет Христо Христов. За 51 от копторите, които ще бъдат бутнати, обитателите им вече получиха заповеди за доброволно премахване, а 14-дневният срок за това изтече. В следващите седмици предстои принудително събаряне от общината. След това започва и поетапното връчване на заповеди и съответно изриване и на останалите 150 постройки в махалата, в частта на район "Младост". Ще бъдат съборени и общо 20 общински къщи със самонастанили се ромски семейства.

За останалата част на Максуда, която е на територията на "Одесос", все още текат проверки. "Поне двеста незаконни постройки сигурно ще има и на територията на нашия район", прогнозира пред Varnautre.bg кметът на "Одесос" Георги Недев. "Ние също работим по въпроса, но започнахме процедурата по-късно, веднага след случилото се в "Аспарухово" и засега сме още на етап проверки. След това ще има издаване на констативни протоколи, връчване на заповеди, ще чакаме изтичане на сроковете. Процедурата ще отнеме поне 5-6 месеца, но сме я стартирали", поясни Недев.  Той уточни, че на територията на "Одесос" също има общински имоти със самонастанили се цигански фамилии, които най-вероятно също ще бъдат събаряни. 

Още за събарянето на ромските къщи вижте тук

Събарянето в махалата: Епизод първи

Роми започнаха да събарят сами

Чакат багера за първото събаряне в Максуда

Бутнаха първата къща в махалата, след нея събарят още три

Багери в Гъбената махала, захвърчаха камъни 

15 паднаха в Гъбената махала, останаха още много