Чобанов се бръкна за 225 милиона за здравната каса

Новините

14-07-2014, 13:09

Снимка:

БГНЕС/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Парите ще са за сметка на бюджетите на министерствата

225 млн. лв. са средствата, които може да осигури държавата за покриване на дефицита в бюджета на Здравната каса, съобщава Дарик.

Това става ясно от становище на финансовия министър Петър Чобанов, изпратено до министъра на здравеопазването.

В него се предлага парите за здраве да бъдат актуализирани с въпросната сума, като се уточнява, че тя ще се осигури за сметка на намаляване на разходите по бюджетите на министерствата.

След като финансовият министър Петър Чобанов предложи бюджетът на Здравната каса да се актуализира с 225 млн. лв., здравният министър Таня Андреева предложи Надзорният съвет на Касата да преработи предложението за актуализация, така че то да отговаря на предложеното от Чобанов.

След заседанието на Съвета обаче стана ясно, че документите няма да се преработват. Представителят на синдикатите в Съвета Иван Кокалов обясни, че няма смисъл да се преработва проект, изготвен още преди три седмици. отделно се посочва, че във въпросното предложение се казва, че до края на годината ще са нужни около 328 млн. допълнително, а се предлагат 225 млн.

"Това е с около 100 млн. по-малко и трябва да решим откъде ще ги набавим", добави зам.-здравният министър Бойко Пенков.

Преди седмица пък изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов уточни, че от здравни вноски, събрани в повече спрямо плана за тази година, могат да се набавят до 80 млн. лв., които да се добавят към парите на Здравната каса.