Арестуваха нашенец подпалил комшии и избягал в Австрия

Крими

14-07-2014, 11:42

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Обвиненият за палежа на къща на англичани бил задържан докато работел в строителството

Доведоха от Австрия и задържаха под стража нашенец, издирван за палеж в с.Кипра. Варненският окръжен съд днес измени от "подписка" в "задържане под стража" мярката за неотклонение на Стефан Стефанов от с.Кипра, Варненска област, разследван за палежа на чужда къща в родното му село, извършен преди повече от 2 години.

Пресслужбата на съда припомня, че в началото на м.април 2012 година в селото беше запален домът на семейство англичани. Следствените действия отвели органите на реда до Стефан Стефанов и Валентин Денев, които били привлечени като обвиняеми за палежа. Първоначално досъдебното производство е било наблюдавано от Районна прокуратура Девня, а спрямо Стефанов е била определена мярка за неотклонение "подписка".

В хода на разследването обаче се установило, че имуществените щети са значителни, а и пожарът е бил умишлено запален. Обвиняемите били привлечени за по-тежко престъпление, а досъдебното производство вече се наблюдава от Окръжна прокуратура. Многократни били усилията на органите на реда да призоват за следствени действия 24 годишния младеж, който междувременно напуснал страната. През есента на 2013 година Стефанов бил обявен за общо-държавно издирване, а през тази година издирван и чрез Европейска заповед за арест. Задържали го в Австрия, където Стефан работил в строителството.

За да измени процесуалната мярка за принуда на Стефанов, днес Варненският окръжен съд се съобрази със събраните в хода на разследването гласни, писмени доказателства и частичните самопризнания на обвиняемия. Преценката им обосновава извода, че Стефан е съпричастен към палежа на дома на чужденците в с.Кипра, извършен в съучастие с друг обвиняем. Фактът, че е нарушил условията на първоначалната си мярка за неотклонение и без да информира органите на реда е напуснал страната и така е възпрепятствал разследването на престъплението допълнително мотивира съда за извода, че Стефанов може да се укрие от наказателно преследване.

Окръжният съд определи 22 юли тази година като възможност това определение да бъде обжалвано пред Апелативен съд Варна.