ВиК връща надвзети пари за студена вода с лихва

Парите

14-07-2014, 11:16

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

На апартаментите без индивидуални водомери ще се начисляват служебно по 6 кубика на човек за жилище със и по 5 кубика за без парно

51 ВиК оператори предлагат проект на общи условия за ползване на услугите им, в който са отстранени всички клаузи, ощетяващи техните потребители. Документът ще бъде разгледан този четвъртък от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Според предложението сумите, които са били навзети от ВиК оператора за студена вода, ще бъдат възстановявани на потребителите с начислена лихва.

Обърнато е и специално внимание на проблема със загубите на вода в жилищните блокове или т.нар. общо потребление. То се получава като разлика между отчета на общия водомер и сумата от показанията на индивидуалните водомери.

Проектът за общи условия предвижда общото потребление да се разпределя между всички потребители пропорционално на дела на всеки ВиК абонат в общата консумация на блока.

Новото е, че ако разликата между общия и индивидуалните водомери по-голяма от 20%, ВиК дружествотоще е длъжно да уведоми етажната собственост за това в 7-дневен срок.

При искане на съседите ВиК-то ще е длъжно да сформира комисия, за да установи на какво се дължи това и да даде предписания. В проекта изрично се посочва, че ако общото потребление е над 20%, това не означава, че сумата не трябва да се плати.

На апартаментите без монтирани индивидуални водомери ще се начисляват служебно по 6 кубика на човек за жилище с парно и по 5 кубика - за нетоплофицирани апартаменти.

На вили, бунгала, жилища и офиси служебно ще се начисляват по 0,1 кубични метра за всеки кубик застроен обем. За сградите в строеж ще се начисляват по 0,5 кубични метра вода за всеки кубичен метър застроен обем.

В проекта се предвижда и стимулиране на поставянето на индивидуални водомери. То ще става като на всяко тримесечие служебната консумация, която В-К ще начислява на потребителите без водомер, ще бъде в размер на 1 куб.м. до поставянето на уреда.

Ще се издава и безплатна справка за общото потребление при поискване от страна на клиентите на дружествата. Освен това се предвижда още да може да се поиска метрологична експертиза, ако даден абонат счита, че уредът му не отчита правилно, но тя ще бъде за негова сметка, ако съмненията му не се докажат.

Проектът на нови общи условия регламентира тримесечното отчитане на водомерите, но не изключва и засичането всеки месец.