Милионери се натискат за четиридневна работна седмица

Животът

14-07-2014, 08:38

Снимка:

n/a

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

За сметка на това работният ден да се удължи до 10 часа и седмицата пак да остане 40-часова

Милионерите по света искат по-кратка работна седмица, показва скорошно проучване. Може и да звучи странно, но голяма част от запитаните милионери подкрепят идеята за четиридневна работна седмица, пише Investor.bg. цитирайки CNBC.

"Концепцията, че хората трябва да работят като луди, за да посрещнат нуждите на обществото, е напълно погрешна", коментира изпълнителният директор на Google Лари Пейдж. „Нашите нужди са основни и прекарваме прекалено много време да се трудим за неща, които не ни трябват“, казва още той.

Един от начините да се промени този погрешен начин на живот е чрез "координирани действия за намаляване на работната седмица", по думите на Пейдж. "Повечето хора обичат да се трудят, но и обичат да отделят време със семействата си или на личните си интереси", посочва той.

Разбира се, на един милионер работохолик му е лесно да каже, че работим прекалено много. Оказва се обаче, че  повечето милионери подкрепят идеята за по-кратка работна седмица. 69% от анкетираните в проучване на Spectrem Group смятат, че четиридневна работна седмица е добра идея. Жените милионери са още по-положителни, като 82 на сто от тях подкрепят идеята.

Сред обявилите се против идеята обаче се забелязва една интересна зависимост – колкото по-богат е човекът, толкова по-малко вероятно е да подкрепи четиридневната работна седмица. Сред притежаващите над 5 млн долара, например, съотношението е 50/50. Собствениците на бизнес също показват по-резервирана позиция.

Това, че милионерите подкрепят четиридневната работна седмица обаче, не означава, че те одобряват вършенето на по-малко работа. Повечето от тях са за десетчасов работен ден, като така работната седмица ще остане 40 часа. Така че те не поощряват мързелуването, а просто подкрепят обособяването на по-концентрирани периоди от време, както за работа, така и за отдих.