Защо и умереното пиене е вредно за здравето

Животът

13-07-2014, 09:00

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Намаляването на пиенето понижава риска от сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

Пиенето само на две чаши вино на ден е вредно за здравето, коментират британски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Те опровергаха предишни проучвания, според които алкохолът в умерени количества предпазва сърцето. Според британските изследователи изпиването само на една халба бира или две малки чаши вино вреди на здравето.

Учените установили, че намаляването на пиенето понижава риска от сърдечни заболявания и високото кръвно налягане
"Ние открихме връзка между намаленото потребление на алкохол и подобряването на сърдечносъдовото здраве независимо от това дали човекът пие малко, умерено или много", заяви ръководителят на изследването проф. д-р Хуан Касас от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Предишни изследвания установиха, че умереното пиене предпазва сърцето, но учените така и не представиха адекватна биологична теория, която да обяснява това. Някои твърдяха, че антиоксидантът ресвератрол, който се среща в червеното вино, може би е полезен за здравето, но други оспорваха това.

Проф. Касас, който изследвал здравните картони на 260 хиляди души заедно с колеги от Лондонския университетски колеж и университета в Пенсилвания, смята, че хората често не казват на учените и на лекарите колко точно пият. За целите на последното изследване учените отстранили този проблем, като анализирали група хора, които биологично можели да пият само по малко. 7% от британското население носи ген, който означава, че човек не може да пие повече от няколко напитки на седмица, без да се разболее.