80 нарушения на 40 плажа

Новините

12-07-2014, 07:56

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Най-честите гафове били по водно спасителната дейност, нередности в медицинското обслужване и местата на преместваеми обекти

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева обу джапанки, за да влезе на плажа в Созопол за проверка за нарушения ивицата вчера.
97 плажа са били проверени за месец, каза по- късно тя. На плажа в Созопол вчера нарушения не бяха открити, но при другите проверки са били засечени общо 80 нарушения на 40 ивици.
Най-честите гафове били по водно спасителната дейност, нередности в медицинското обслужване и местата на преместваеми обекти на плажовете в Слънчев бряг- Север, Равда- на плаж "Академика", "Поморие-Юг", Созопол- "Харманите", "Бутамята" край Синеморец, "Поморие Юг", къмпинг Градина и Градина- "Централен".
Няма достатъчен брой спасители в Равда - на плаж "Академика", Несебър-Юг, Сарафово, Арапя, Ахтопол-Север, Поморие-Юг, Силистар, Черноморец-Юг, Градина-Централен, Варвара и "Мечата дупка".
Неквалифициран медицински персонал и непълно обзавеждане на медицинските пунктове е имало във Варвара и на "Черноморец- Юг".
Тази година приходите от концесии и наеми на морски плажове са около 7 милиона лева, каза Терзиева. Тя обясни, че е стартирал пилотен проект за обезопасяване на 13 плажа във Варна, Добрич и Бургас. Те нямат концесионер, но са посещавани от туристите. Държавата ще осигури средства за спасители и медицинско обслужване на тези ивици, а общините- за почистването им.
"В момента БЧК осигурява водното спасяване. Това е проблем, за който времето и мандата не ми стигна да го реша, защото знаете - БЧК обучава спасителите, но те заминават в чужбина. Аз не виждам никакъв проблем да се отвори пазара на водните спасители в България. Няма правна пречка. Трябва просто да се стимулират. Имаме пример в Албена, където бяха назначени румънски спасители. Няма правна пречка да кандидатстват спасители и от други европейски държави", каза още министър Терзиева.