Дядо олекна с 540 лева, заради менте служители на НОИ

Измамниците разиграли схема със социални помощи

Възрастен човек стана жертва на измама, след като измамници се представиха за служители на НОИ, съобщават от ОдМВР. Сигналът е подаден вчера, след като три неизвестни лица на улицата, в близост до дома на потърпевшия, са установили контакт с него и са се представили за служители на Националния осигурителен институт.

Тримата приложили схема при която уж се отпускат помощи в размер на средствата с които жертвата разполага в дома си към момента. След поискан депозит и въвеждането в заблуждение на възрастния човек, тримата си тръгнали със сумата от 540 лева. По случая е образувано досъдебно производство.

От Областна дирекция на МВР предупреждават за повишено внимание от страна на гражданите към хора, обикалящи свободно по улиците на града, представящи се за служители в държавни или европейски институции, които предлагат различни видове помощи или "безвъзмездни" финансови добавки. Макар схемата да не е традиционна за телефонните измами, тя пак спада към същия род престъпления и от полицията обръщат внимание, че подобни практики не съществуват.