Безработен се нахрани с костенурка, издаде го комшията

Крими

11-07-2014, 12:09

Снимка:

n/a

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

59-годишният мъж намерил черупчестото в градината си и го изял, преди полицията да успее да го спаси

Безработен мъж от Девня изяде костенурка от защитен вид и отнесе 8 месеца "пробация". На 25 май тази година безработният Марин отишъл в градината, в която отглеждал домати. Във високите треви видял костенурка и решил, че може да се нахрани с нея. Показал плячката на комшията и му обяснил какви са намеренията му спрямо животното. Съседът подал информация в полицията, но когато органите на реда пристигнали вече било късно. Експерти установили, че животното е от вида Testuro ibera - "Шипобедрена сухоземна костенурка". Марин обяснил на полицаите, че изял животинката от глад.

Окръжният съд във Варна одобри споразумение за наказание пробация за срок от 8 месеца на Марин Маринов от Девня, убил костенурката, която попада в категорията на защитените от Закона за биологичното разнообразие видове. Член 278(д) от Наказателния кодекс посочва, че който унищожи екземпляр от европейски или световно защитени диви гръбначни животни или екземпляр от вид, защитен от закона, се наказва с лишаване от свобода до 5 години, както и с глоба от 5000 до 20 000 лева.

59 годишният мъж постигна споразумение с Варненска окръжна прокуратура и през следващите 8 месеца ще има задължителни срещи с пробационен служител. За същия период от време, два пъти седмично Маринов ще се регистрира и по настоящ адрес.

Споразумението влиза в сила веднага.