Болници предсказват заболявания чрез кредитни карти

Новините

11-07-2014, 07:26

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Чрез покупките ни болниците следят индиректно нашето здраве

Някои болници в САЩ купуват големи бази данни с потребителска информация (най-често покупки с кредитни карти) и след това ги прекарват през собствени алгоритми, за да предскажат кога ще се разболеят тези хора. Според Bloomberg този метод се използва от Carolinas Healthcare, а обект на изследване са над 2 милиона души.

 

Как работят алгоритмите? Да вземем например пациент, болен от астма. Болницата ще реши колко голяма е вероятността този човек да постъпи в спешното, като следи чрез данните от кредитната карта колко често си купува пълнители за инхалатора, дали пазарува цигари и дали живее в замърсен район. „Идеята е да се използват големите данни и модели за предвиждане, за да се погрижим за нацията на индивидуално ниво”, споделя Майкъл Дълин, анализатор на данни от медицинските мрежи.

 

Тази система е пряк отговор на промените, които президентът Обама въведе – ако в някоя болница едни и същи пациенти се озовават в спешните отделения прекалено често, финансирането на болницата се спира. Колкото и да е полезна, такава система има и своите критици – много от пациентите не харесват обажданията, които получават превантивно от болниците, и ги считат за намеса в личния им живот.