Още пари за касата или бунт от днес

Новините

11-07-2014, 07:10

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Орешарски непреклонен, че няма нужда от актуализация

Напрежението около актуализацията на бюджета на здравната каса ескалира. Причината се оказа нежеланието на премиера Пламен Орешарски да даде повече средства на фонда, както и забавянето на проекта по пътя му към парламента. По всичко изглежда обаче, че за поредна година управляващите ще дадат пари под силния съсловен натиск въпреки липсата на реформи.

Масови протести обещаха да организират днес на обяд шефовете на общински, областни и университетски болници. Това стана след спешна среща в централата на ГЕРБ, където медиците и политиците обсъдиха какви ще са пораженията в лечебниците през есента, ако не се налеят още 330 млн. лв. в касата. Крайният срок, който докторите дадоха на правителството да внесе в Народното събрание проект за актуализацията на бюджета на касата, е днес в 12 часа. Ако дотогава документът не е депозиран, медиците ще излязат на символичен половинчасов протест пред болниците. Той се подкрепя и от лекарския съюз. Някои медици заплашиха дори с хвърляне на оставки. Към недоволството на докторите се присъединиха аптекари, синдикати и работодатели. В обща декларация КНСБ, "Подкрепа", БСК и КРИБ заплашиха, че техните представители ще напуснат Надзорния съвет на НЗОК, ако до 15 юли законопроектът за актуализацията не е в парламента. По този начин на практика работодатели и синдикати ще затруднят работата на касата и ще й дадат възможност да спре изобщо да плаща на болници и аптеки. Причината е, че Надзорният съвет няма да има кворум, за да заседава, а директорът на фонда може да откаже да носи еднолично отговорността за разплащанията с лечебниците и фармацевтите. Към извиването на ръцете на кабинета се присъединиха и от Асоциацията на собствениците на аптеки. Оттам също призоваха за спешна актуализация, тъй като иначе есента няма да имат пари, за да зареждат лекарства за 1,5 млн. хронично болни пациенти. 
Въпреки всички заплахи премиерът Пламен Орешарски остана непреклонен в позицията си, че актуализация не е нужна. Вероятността проектът за повечето пари пък да се внесе днес в парламента не е голяма заради процедурните хватки, с които властта го забави. Макар от здравното министерство няколко пъти тази седмица да заявиха, че са внесли проекта за актуализация в Министерски съвет, от финансовото казаха, че са го получили едва вчера в късния следобед. Последната хватка, с която проектът се размота още, беше искането за оптимизиране на разходите на касата след актуализацията. За тази цел вчера Надзорният съвет на фонда отново имаше заседание. На него обаче членовете му решиха да изпратят мерките, които вече са предложили в анализа за бюджета на касата за 2014 г. Сред тях са добре познатите идеи за отстъпки в лекарствата, различен процент на реимбурсация според тежестта на диагнозата, извеждане на дейности от болниците към джипитата и специалистите, затягане на контрола над медиците. Въпреки че в края на деня законопроектът вече беше изпратен за съгласуване на останалите ведомства, не е ясно дали той ще успее да влезе в пленарна зала преди 12 юли, както искаха от ГЕРБ. При добро желание на правителството това може да стане. При липсата на такова обаче проектът може да се бави още дълго. Само срокът за съгласуването му между министерствата по закон е до две седмици. Все пак експертите в бранша очакват, че и този път ще се налеят повече пари в касата. Друг е въпросът колко ще бъдат те, както и дали точно чрез актуализация. За съжаление обаче промени в здравната система и този път няма да има.