Кабинетът учи пенсионерите как да живеят достойно

Новините

11-07-2014, 06:52

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Плащайте с кредитна карта в магазини, ресторанти и навсякъде, където ги приемат, пише в брошура за пенсионерите

Нова брошура ще учи пенсионерите как да ползват финансови услуги и продукти като депозити, кредитни и дебитни карти. Това съобщиха от кабинета на вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева. Съветите започват с това как да се избере най-подходящ продукт и завършват с препоръки за ползване на кредитни карти. Пенсионерите например са поучавани да правят маркетингови проучвания и да сравняват условията на различни банки за една и съща услуга.

“Плащайте с кредитна карта в магазини, ресторанти и навсякъде, където ги приемат”, е написано в брошурата. Има и цял раздел със съвети как пенсионерите могат да изтеглят кредит, как да пресмятат годишен процент на разходите и т.н. А за борба с телефонните измами възрастните хора са посъветвани да не държат много пари вкъщи, а в банката. Така по-трудно ще платят на човек, който иска пари, за да спаси уж техен близък. Любопитното е, че всичко е изписано с доста ситен шрифт, който трудно би разчел дори млад човек с добро зрение.

Издаването на брошурата е част от Комуникационната стратегия на Министерския съвет за 2014 г. От пресцентъра на вицепремиера Бобева обясниха, че все още няма решение с какви пари ще се финансира отпечатването. Това трябвало да стане ясно през следващата седмица. Листовката все още не била масово разпространена. Обмисля се тя да се раздава в пощенските клонове при получаване на пенсиите или като вложка във вестниците