Големият варненски журналист Митко Апостолов стана на 75 г.!

Спорт

10-07-2014, 19:09

Снимка:

VARNAUTRE.BG | STREET MAN

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Събра най-близките си приятели в клуб “Приятели" в ДКС

Големият варненски журналист Митко Апостолов навършва 75 години днес! Повече от половината си живот той отдава на четвъртата власт. Започва през 1974 г. в радио “Варна”, където остава 25 години на вярна служба. Има публикации във всички варненски вестници, работи от първия до последния брой на вестник “Демокрация”, а освен в тях се е изявявал още от страниците на “Старт”, “Земеделско знаме” и “Монитор”. Голямата му любов е спортната журналистика, но признава, че нито една друга сфера не му е била чужда.

Апостолов завършва средно образование във Варна, след което следва в МЕИ-София, в специалност машинен инженер. В следващите десетина години преминава през най-тежките области на стопанството - в железниците, в строителството на заводи в Девня и в гражданското строителство в Смолян.

Поканата да започне да работи в радиото я получава от своя добър приятел Димитър Вълчев-Американеца, който вече не е между живите. В първите десет години не работил като спортен журналист. Отговарял е за транспорт, химия и строителство. След това установява, че може да се справи и със спорта, на който отдава 15 години от работата си в радиото.

Доайенът успява да извоюва ежедневно едночасово спортно предаване, в което през последните 10 години от работата му там верен колега му е Румен Генов, който се явява и негов наследник. Апостолов не пропуска мач или голямо първенство, в което участват варненски състезатели, независимо дали е у дома, или в чужбина. С различните отбори и клубове има над 150 пресичания на държавни граници.

Съвестната и всеобхватна работа на Апостолов е призната и с някои награди. Той е отличен със “Златен кортик” от министъра на отбраната заради пропагандиране дейността на воненно-приложните спортове. Освен това е определен в две поредни години за журналист No1 в конкурса на Двореца на културата и спорта.

На днешното тържество в Двореца на културата и спорта присъства съпругата на Апостолов - Ружа, едната от внучките, много приятели, колеги и представители на община Варна. Подаръците също бяха уникални. Той получи фланелка на ФК Спартак 1918, с изписано на гърба Митко Апостолов 75. Връчи му я лично наставникът на мъжкия отбор Атанас Атанасов. Бившият председател на хандбалния Локомотив Емил Стайков се беше спрял на специален подарък от Тур дьо Франс.

„Искам да Ви благодаря, че присъствате на днешното тържество”, обърна се към гостите рожденикът и очите му започнаха да се пълнят със сълзи. –„Искам да благодаря най-напред на моето семейство, моите родители, към съпругата ми Ружа, с която сме повече от половин век заедно. Искам да благодаря на моите деца – Десислава и Марчо, на трите внучки – Марина, Йоана и Лилия”, продължи бат Митко, както известен сред спортна гилдия.

Апостолов спомена и за две основни събития в живота му, а сълзите продължиха да текат още по-силно. „Никога не забравям за нито едно от тях. Първото е от професионален характер. На 17 ноември 1993 г. на стадион „Парк де Пренс” в Париж бях единствен представител на варненска медия и коментирах на живо голямата победа на България с 2:1 над Франция. В групата на журналистите бях включен по поканата на тогавашния президент на БФС Валентин Михов”, спомни си бат Митко.

С по-голям трепет в гласа разказва и за второто важно събитие. „То беше от житейски характер. Преди повече от 10 години се наложи да ми бъде направена спешно една животоспасяваща сърдечна операция. По това време такива операции се правиха или в чужбина, или в клиниката „Св. Екатерина” при проф. Чирков.

Трябваха страшно много пари. Тогава зад мен застанаха една група приятели, които финансираха операцията”, благодарен е до днес Апостопов.

За събирането на непосилните животоспасяващи средства са помогнали - Красен Кралев (шеф на МАГ Комюникейшънс, тогава президент на ПФК Черно море), Александър Евтимов (тогава президент на ХК Локомотив), колегата журналист Антон Луков (тогава – гл. редактор на в. „Черноморие”), Екатерина Дилова (собственик на в. „Позвънете”), Павлин Николов (президент на Интеркомгруп Черноморски юнак), Симеон Варчев (изпълнителен директор на ДКС), трима мои приятели от водната топка, Константин Дараданов (почетен консул на Скандинавските държави във Варна), бизнесменът Красимир Митов, Неделчо Гергинов (тогава директор на Районната дирекция на БСТ), Енчо Чакъров (директор на Радио Варна), Румен Ганчев (директор на Ню Болкан Турс).

„Към всички тях дълбок поклон. Накрая, но не на последно място, искам да благодаря на всички мои колеги журналисти от Варна и София, с които работих много дълго време. Сега продължавам да съм между тях на всички спортни събития”, завърши Митко Апостолов.