"Ведомости": "Южен поток" в България може да стигне 4,3 млрд. евро

Новините

10-07-2014, 16:51

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Българската страна така и не съобщи каква е сумата на договора за строителството на газопровода, коментира още руското издание

Строителството на българския участък от "Южен поток" може да бъде оскъпено и страната да плати 4,3 млрд. евро, а не каквито бяха предварителните разчети – 3,5 млрд. евро. Това твърди руското издание "Ведомости",  цитирано от Dnes.bg, правейки аналогия с търга за сръбския участък.

Преди ден беше подписан договорът за изграждането на "Южен поток" в Сърбия на стойност 2,1 млрд. евро. "Ведомости" изчисляват, че оскъпяването спрямо ноември 2013 година е в рамките на 23,5% - тогава енергийният министър на Русия Александър Новак обяви, че строителството на "Южен поток" в Сърбия ще струва 1,7 млрд. евро.

Разликата в сумите днес от "Газпром" обясняват с факта, че в края на миналата година са били обявили "предварителна сума", а сега тя вече е уточнена и "по-близка до реалността".

Българската страна така и не съобщи каква е сумата на договора за строителството на газопровода, коментира още руското издание. Припомняме, че официално от БЕХ коментираха при представянето на победителя в търга за избор на изпълнител на проекта, че трябва да бъдат уточнени договорите с подизпълнителите и доставчиците, преди да обявят точната сума на договора за изграждането на газопровода.

В края на миналата година, когато беше направена "първата заварка" по проекта, от думите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев стана ясно, че реализацията на проекта на българска територия ще струва 3,5 млрд. евро.

От "Газпром" тогава коментираха, че прогнозната цена за целия газопровод е 16 млрд. евро, но допълниха, че конкретната сума ще стане ясна след подписването на договорите за изпълнение на строителните работи.

"Оскъпяването на проектите в процеса на изпълнението е нормална практика за "Газпром", коментира обаче източник на "Ведомости". Повишаването на цените се прави и от страна на частни компании и това може да е свързано с промяна в параметрите на проекта, коментира от своя страна финансовият анализатор в "Райфайзенбанк" Андрей Полищук пред руското издание.